Povratak

Promijenjen izmet i ponašanje papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Vlasnik sam ženke žakoa 8 mjeseci. Ona ima 10 godina. Brzo smo se sprijateljili. Ona je pričala, pjevala i hodala po velikom kavezu, kao i sve ostalo je bilo sasvim normalno. U zadnje vrijeme iz nje je počela izlaziti žuta voda (stolica), prestala je izgovarati riječi odnosno govor se sveo samo na tiho gugutanje. Postala je jako mirna i plaha. Stalno je na dnu kaveza sjedi i spava. Bivši vlasnik je rekao da je to normalna situacija u kojoj će snijeti jaje. Ona normalno jede svoju hranu i pije vodu. Primjetno je usporena i ne hoda ni po kavezu. Kada je uznem van kaveza samo se voli čuvati. Lijepo Vas molim za savjet pošto smo u velikim brigama. Dali je stvarno u toj fazi tako mirna, kako dugo traje i kada će ponovo početi govoriti. Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem, Stanko


O: Izgled izmeta može biti važan pokazatelj zdravlja ptice.

Kako bismo provjerili količinu, boju i konzistenciju izmeta, možemo staviti papirnate ubruse na dno kaveza.

  

Izgled normalnog izmeta može varirati ovisno o prehrani. Izmet se može razlikovati u boji i konzistenciji.

Hrana zrnatog sastava tvori crni do tamno-zeleni izmet. Urin je obično prozirna tekućina uz čvrsti dio izmeta, a hrana s više povrća i voća može povećati količinu urina. Urati - kremasta bijela izlučevina iz bubrega, su obično otopljeni u tekućem urinu ili djeluju kao omot oko izmeta.

Znakovi koji ukazuju na abnormalni izmet su sljedeći: smanjenje sveukupnog broja ili količine izmeta, promjena boje urata ili urina u zelenu ili žutu, povećanje vodenastog sadržaja izmeta (proljev), povećanje količine urina( poliurija), smanjenje volumena izmeta s povećanjem količine urata  te prisutnost krvi. Neke normalne varijacije u izgledu izmeta mogu se primjetiti prije početka nesivosti, kod malih ptića koji se ručno hrane, pri prvoj jutarnjoj stolici, kad su ptice nervozne ili u stresnoj situaciji, nakon konzumiranja obilnog obroka i dr.

Prvi znakovi bolesti često budu neprimjećeni od strane vlasnika. U  divljini bolesne ptice će pokušavati održati normalan izgled dokle god je to moguće  pa je i kod ptica ljubimaca rezultat takvog nastojanja pojava znakova bolesti nakon dužeg bolovanja.

Znakovi koji mogu ukazivati na ozbiljnu bolest i zahtjevaju što hitniju veterinarsku pomoć su sljedeći: znatnije promjene u količini ili izgledu izmeta, promjena u ponašanju ptice, smanjeno glasanje, smanjeno ili pojačano pijenje vode i uzimanje hrane, našušuren stav, iscjedak iz nosnica, očiju ili usta, promjene u disanju ili abnormalni zvukovi pri disanju i dr. Opširnije o tome možete pročitati u odgovoru Sumnja na bolesno stanje ptice - važnost precizne dijagnoze i prikladnog liječenja kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.

Osim toga, navedeni znakovi mogu ukazivati i na zaostajanje jajeta, o čemu možete pročitati u odgovoru Sumnja na zaostajanje jaja u kloaci papige kolegice Martine Kuzmanić, dr. vet. med.

Pošto ste vi primjetili tri značajnije promjene, koje mogu ukazivati i na ozbiljnu bolest, svakako bih Vam preporučila da potražite veterinarsku pomoć. Najbolje bi bilo da se obratite u specijaliziranu veterinarsku ambulatu ili na  Veterinarski fakultet u Zagrebu, Heinzelova 55, Ambulanta za ptice. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u pogrešno vrijeme i papigicu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/ 2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr