Povratak

Promijenjen izmet i upala crijeva (enteritis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Gajim kanarince melaninske vrste. Posljednjih nekoliko dana kod mužjaka starog 1,5 g, koji je u periodu mitarenja. Primetio sam vodenkasti izmet, a pored toga i bistru bezbojnu tečnost bez mirisa koja povremeno "šprica" iz kloake. Kanarinac se normalno ponaša, jede (sad mu dajem samo suvu hranu) i ne pjeva, ali to smatram normalnom pojavom zbog mitarenja. Bio sam u veterinarskoj apoteci i dali su mi lek na bazi sulfonamida, doziram po 2 kapljice na pojilici i tretman bi trebao trajati 5-7 dana. Molim Vas recite mi Vaš savet i da li je ovo što sad radim ispravno u vezi lečenja i ishrane (dajem mu seme, malo makovih zrna, niger, mrvice preprečenog hleba). Hvala, Vasko

O: Upala crijeva (enteritis) vrlo je česta kod ptica. Po toku može biti akutna i kronična. Uzroci su najčešće alimentarnog porijekla, kao što je pokvarena, odležana, gnjila, prašnjava, pljesniva hrana, vlažna ili neprikladnog sastava.

Zatim, uzroci mogu biti i zarazne bolesti (kolibaciloza, salmoneloza, pastereloza) te paraziti.

U akutnom obliku javlja se smanjenje ili gubitak apetita, mršavljenje, bjelkast, zelenkast ili čak krvav proljev. Kod kroničnog oblika znakovi su slabije izraženi. Ako se ne liječi, nastupa uginuće u mršavom i iznurenom stanju.

Pri liječenju treba pronaći i ukloniti uzrok. Treba isključiti iz hranidbe voće i povrće te hraniti mješavinom sjemenja.

Terapiju provodimo antibioticima u vodi za piće, nakon terapije obavezna je kura vitaminima (npr. Becekasel prašak), koji se isto apliciraju u vodu.

Sulfonamidi pripadaju antimikrobnim lijekovima širokog spektra. Koče rast gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, te nekih klamidija i protozoa (kokcidije..). Djelotvorni su i na vrste iz roda Streptococcus, Staphylococcus, Salmonella, Pasteurella, pa čak i E. coli.

Uputno bi bilo napraviti i koprološku pretragu izmeta da se utvrdi nemaju li parazite ili dati preventivno ako već niste.

U dijetu im možete dodati i sjemenje koje ste prethodno prepržili na tavi bez ulja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr