Povratak

Promijenjeno ponašanje i promjene na pokljunici (voštanici) tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije par tjedana sam kupila tigricu. Često je kopala po pijesku i krletki i igrala se zvončićem na njenom ogledalu pokušavajući ga strgnuti dolje kljunom, i često je grizla riblju kost ili je bacala po kavezu, ako bi je uspjela skinuti s rešetke, bila je jako živahna i radila je svakakve akrobacije, čak se i popela na vrh krletke, namjestila nekako i ostala visiti u tom položaju dok joj ne bi dosadilo. U zadnje vrijeme više nije toliko živahna i ne radi više ništa od gore navedenog, već samo sjedi, povremeno leti po krletki i skače sa grančice (još uvijek je plastična, nažalost) na pod i obrnuto. Danas sam također primjetila da joj je jedna strana gornjeg dijela kljuna (tamo gdje su nosnice i po čijoj boji se određuje spol, ne znam stručan naziv za taj dio kljuna) svijetlosmeđa kakva je i bila, a druga strana je postala bijela. Ja sam se zabrinula pa me zanima je li moja ptičica bolesna? Dora

O: Društveno ponašanje tigrica je vrlo složeno te svakog dana možete uočiti nove detalje. Tigrice su vrlo inteligentne i aktivno komuniciraju sa svojom okolinom. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića, pa tako ponašanje koje opisujete u Vašeg ljubimca tipično je za vrstu.

Naravno da razina aktivnosti nije tijekom dana ista kao i što se mijenja tijekom vremena pa se tako uočavaju periodi manje ili veće aktivnosti i izvođenja vratolomija u krletci.

Općenito rečeno, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod tigrica su napuhnutost perja (našušurenost), nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode. No, treba spomenuti i niz drugih: znakovi bolesti karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promjene u ponašanju i općem stavu - inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, odnosno simptomi od strane živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, paraliza), prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačan ili smanjen apetit ili pijenje vode, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Nedostatna ishrana, neravnoteža vitamina i minerala, infekcije, stres, ozljede od udaranja u stvari tijekom letenja, samo su neki od razloga oboljenja u tigrica. Jedan od najvažnijih elemenata održavanja dobrog zdravlja tigrice je adekvatna prehrana.

Što se tiče kljuna i njegove okoline, doista su česti pokazatelj zdravstvenog stanja papigice tigrice. Voštanica ili pokljunica koža je nalik vosku koja prekriva područje iznad kljuna. Ispod pokljunice smješteni su dijelovi nosa a na pokljunici su vidljiva dva otvora - nosnice. U zdravih papigica nosnice su glatkih rubova bez prisutnosti sekreta a boja pak pokljunice može pomoći pri određivanju spola u tigrica. Mužjaci gotovo svih varijeteta boja imaju plavo obojanu pokljunicu glatke površine dok je ona u ženki više hrapava, bijele, bijeloružićaste, smeđkaste ili blijedoplave boje.

Svaka promjena koja odstupa od navedenoga može ukazivati na neki od zdravstvenih problema. Ukoliko dolazi do prekomjernog bujanja tkiva pokljunice (hiperkeratoze) događa se da tkivo preraste i nosnice te ga svakako treba ukloniti. Zatim, ozljede pokljunice ili pak nosa mogu nastati bilo uslijed sudaranja sa predmetima (najčešće zrcala, stakla i sl.) kada su puštene van krletke ili pak ozljeđivanjem unutar krletke. Takve ozljede mogu biti iznimno teške, s obilnim krvarenjima, pri čemu je potrebno poduzeti akedvatnu terapiju u veterinarskoj ambulanti sa ciljem sprječavanja sekundarnih bakterijskih infekcija.

Boja pokljunice (voštanice) ukazuje na spol tigrica ukoliko se radi o prosječnim i zdravim jedinkama. Kod spolno zrelih mužjaka ta boja je modra s glatkom površinom, a kod spolno zrelih ženki smeđa s hrapavom površinom. Kod mlađih jedinki, prije spolne zrelosti, boje mogu znatno varirati i mijenjati se. Međutim, postoje i mutacije boja kod odraslih jedinki koje odstupaju od uobičajenih boja na pokljunici. Osim toga, boja voštanice može se mijenjati ovisno o zdravstvenom stanju i hormonalnom statusu. Tako neke ženke mogu izvan sezone parenja više ličiti na mužjake, a kod mužjaka plava boja na voštanici posvijetli.

Nažalost, niste naveli koliko je tigrica otprilike stara jer bi to moglo pomoći u razumijevanju promjene koja je nastupila. Naime, prema opisu vjerojatno imate ženku, kod koje je jednostavno uslijed sazrijevanja i hormonalnih promjena moglo doći i do promjene boje koja će vjerojatno obuhvatiti cijelu površinu voštanice narednih dana. Ukoliko sumnjate na ozljedu, nije tipična pojava. Najčešće se uočavaju obojenja plave ili čak crne boje koje upućuju na krvarenja.

Papigicu  držite u povoljnim uvjetima – topla prostorija bez dima i propuha, bez mnogo buke (TV), hranu i vodu postavite da joj bude što lakše dostupna, u vodu za piće poželjno je dodati multivitamine u svrhu održavanja opće optornosti organizma i smanjivanju rizika od sekundarnih bolesti.

Za sada promatrajte ljubimca i osigurajte tigrici adekvatne uvjete. Ako dođe do pogoršanja stanja, odnosno uočavanje gore navedenih simptoma, savjetujem Vam da je odvedete u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu. Prilažem Vam i broj telefona ambulante kako biste dogovorili termin pregleda kako tigricu ne biste nepotrebno izlagali dodatnom stresu: 01/ 2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr