Povratak

Promijenjeno ponašanje papige (našušureno perje, spavanje) / Promjena boje voštanice tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije 3 tjedna kupila sam mladu ženku tigrice kod uzgajivača. 2 tjedna kasnije nabavili smo joj mužjaka, isto mladog. Međutim, u posljednja 3 dana primjetila sam čudne promjene na ženki. Počela je šušuriti perje i spavati čak i preko dana. I pokljunica joj je počela mijenjati boju iz smeđe u svijetlo plavu. Zanima me je li to nekakva bolest ili je to normalno? Ona sve normalno radi, jede hranu, pije vodu, aktivna je. Ali često puta je znam vidjeti kako "drijema". Molim vas za odgovor. Unaprijed hvala! Ana

O: Zdrave papigice tigrice imaju čvrstu, suhu stolicu, spavaju uvijek na jednoj nozi, sjajnih su očiju, živahne su i pokretljive. Glatko perje im je priljubljeno uz trup, a ponašanje im je veoma nestašno i živahno.

Ako se papigice tigrice ne ponašaju tako i ako ima odstupanja u vanjskom izgledu, onda nas to odmah upućuje na oprez. Glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su  našušurenost perja, nadutost, snuždenost, odbijanje hrane i vode.

Dijagnoza je  identificiranje oboljenja i  postavlja je doktor veterinarske medicine na osnovu anamnestičkih podataka (podataka od vlasnika koji uključuju osnovne podatke o životinji i simptoma koje ona pokazuje), općeg kliničkog pregleda te dodatnih laboratorijskih pretraga. Dijagnozu je moguće postaviti jedino u veterinarskoj ambulanti. Dodatne pretrage su slanje izmeta iz kaveza na koprološku pretragu i vađenje krvi za hematološku pretragu.

Papigicu  treba držati u povoljnim uvjetima - topla prostorija bez dima i propuha, bez mnogo buke (TV), hranu i vodu postaviti da bude što lakše dostupna, u vodu za piće dodati  multivitamine koji je  bogat B kompleksom, posebno B1 vitamin kao podršku živčanom sustavu.

Ponekad blage prehlade, koje nisu očitovane gubitkom apetita, prođu same od sebe i nije potrebna intervencija veterinara, već samo ih utopliti (stavite žarulju sa žarnom niti ako nema drugog načina) i vitaminski dodaci.

Boja voštanice kod ženkica varira od bjelkaste preko roze do smeđe. Boja voskovice može se mijenjati ovisno o zdravstvenom stanju tigrice, no prvenstveno se mijenja u ovisnosti o sezoni parenja odnosno količini spolnog hormona koja je prisutna u organizmu. Tako će neke ženke izvan sezone parenja ličiti prije na mužjake nego na ženke, dok će kod mužjaka intenzivno plava boja u vrijeme kada nisu raspoloženi za parenje biti i vrlo svijetla.

Na Vama je da promatrate ljubimca i osigurate mu adekvatne uvjete. Ako dođe do pogoršanja savjetujem Vam da je odvedete u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr