Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jedan problem pa sam se odlučila obratiti Vama. U ožujku sam kupila tigricu. Mlada, zeleno-žuta ženka. Doista se brinem o njoj. Prije dan ili dva primijetila sam nešto vrlo čudno. Naime, pri vrhu krila, perje joj je postalo smeđe. Danas sam primijetila da joj je i drugo krilo i rep pri vrhu posmeđilo. Nisam sigurna da li se radi o fazi mijenjanja perja pa je to samo trenutno ili je u pitanju neka bolest. Doista ne znam što činiti, da ju odvedem veterinaru?
Najljepša hvala, Pandora

O:   Promjena boje perja  može  biti  odraz  disbalansa  ili  manjka-viška  nutritivnih

elemenata u ishrani (nepravilan odnos i količina vitamina, minerala i amino kiselina), dermatitisa ili upalnih stanja kože, starenja, upala jetre i virusnih bolesti poput PBFD (Psittacine  Beak and Feather Disease - ptičja virusna bolest kljuna i perja).

Boja perja određena je količinom i prisutnošću pigmenata kao što su melanin (smeđe do crni pigment koji imaju i sisavci i koncentrira se na koži ili perju djelovanjem sunčevog svijetla posebno ljeti), karoten (žućkasti pigment kojeg stvaraju biljke, a ptice ga absorbiraju u crijevu prilikom probave svježe hrane), poorfirin (crveno-zeleni pigment koji se stvara u folikulu pera).

Navedenu bolest PBFD ili virusnu bolest kljuna i perja uzrokuje virus iz roda Circoviridae. Obolijevaju ptice, uglavnom razne vrste papiga. Obolijevaju mlađe ptice, a starije imaju blaže i prikrivine simptome i prenosioci su uzročnika.

Uzročnik napada jetru, mozak, imunološki sistem, javaljaju se sekundarne infekcije i oboljenja (bakterije, gljivice, paraziti), koja zakompliciraju već ionako loše zdravstveno stanje i dovode do uginuća.

Ptica gubi perje, mitari se dugo i jako, razvijaju se pera neuobičajenog izgleda, kljun je povećan i nepravilan, prisutna su oštećenja na kljunu i kandžicama, ptica gubi na težini i potištena je, perje može promjeniti boju.

Virus se prenosi kontaktom, inhalacijom ili udisanjem prašine koja se sastoji od izmeta, ostataka hrane i ostataka raspadnutih pera i stanica kože. Virus se također prenosi i putem zdjelica i pojilica, hranom i ljuskama jaja i slično.

Bolesna ptica se mora odvojiti od ostalih ,terapija i potpuno izlječenje kao i vakciniranje za sada nije uspješno.

Za detaljan pregled obratite se specijaliziranim ambulanatama za ptice (primjerice Veterinarski fakultet Zagreb, Zavod za bolesti ptica s klinikom).

OZNAKE: