Povratak

Promjena boje pokljunice i prepoznavanje spola tigrice / Procjena starosti tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imala sam tri ptice, nimfu i dvije tigrice. U međuvremenu jedna tigrica je pobjegla. Ova druga tigrica, koja je ostala, ne znam je li muško ili žensko. Prije je imao plavo-bijeli kljun, a sada ta boja ide od narančaste ka crvenoj pa sve do bordo i smeđe. Možete li mi objasniti u čemu je stvar?
Unaprijed hvala, Lejla

O: Niste naveli koliko su otprilike stare tigrice, no pretpostavljam da je kod tigrice koja Vam je preostala došlo do promjene boje pokljunice, što je normalna pojava kod spolnog sazrijevanja tigrica.

Kod papigica tigrica boja pokljunice kod mužjaka je plava (modra), a kod ženki je roza do smeđa s nešto hrapavijom površinom, dok je kod mužjaka pokljunica vrlo glatka i sjajna.

Starost tigrice se ne može sa sigurnošću odrediti, ali za što bolji uvid vezano uz starost tigrica važno je znati sljedeće: koža nogica kod mlade ptice je glatka i roza boje (nakon godine dana postaje više sivkaste boje i ljuskavija je), poprečne crne prugice na glavi (od uha do uha, koje se ne vidi od perja) počinju kod mlade papigice odmah uz pokljunicu, a nakon šest mjeseci starosti prva vidljiva poprečna crna pruga ("rajf") nalazi se iza očiju, perje na području čela je obično jedne boje (bijele) bez drugih oznaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr