Povratak

Promjena izgleda i ponašanja bolesne tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Javljam vam se u vezi tigrica stare su 1.5, sve do sada u redu, danas u jutro primjetila sam da muški krila drži širom otvorena, ne priča nije veseo. Apetit ima donekle. Što i kako pomoći? Silvija

O: Bolesna ptica bi trebala biti u toplijoj prostoriji jer njen oslabljeni organizam zahtjeva više topline, pa ne bi na odmet bilo postaviti je ispod žarulje koja grije. U svakom slučaju, Vaša ptičica djeluje bolesno, pa je potreban pregled kod veterinara, koji će na osnovu kliničkog pregleda i eventualnih dodatnih pretraga postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Savjetujem Vam da je odvedete na pregled na Veterinarski fakultet, u Ambulantu za ptice, s obzirom na to da su kolege specijalisti za bolesti ptica.

Bolesna ptica uglavnom je mirna, potištena, manje jede i pije (ili u potpunosti odbija hranu i vodu), djeluje pospano. Perje je uglavnom nakostrešeno, pogled je mutan, a stolica promijenjena (uglavnom se promijeni i boja i konzistencija) i najčešće se radi o proljevu. Vrlo često ptica zauzima karakterističan stav - stavlja glavu pod krilo i spava na obje noge.

Neobično je važno znati jede li ptica ili ne, s obzirom na to da je njihov metabolizam brz i zahtijeva više energije. Upravo zato podatak da ptica odbija hranu ili primjerice ne jede jedan dan prognostički može biti vrlo nepovoljan.

Dodatak  za ptice koji bi mogao pomoći kod čestih probavnih tegoba je DIAFARM Digest balance kapi za ptice kod probavnih poremetnji. Pomaže kod probavnih poremetnji uslijed stresa, prehlade, promjene sredine i sl. Prije uporabe treba ga protresti. Dnevno dodati 3-4 kapi na 20 ml vode za piće ili umiješati u hranu. Papigice, kanarinci i druge male ptice – doziranje: 5-6 kapi na dan.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr