Povratak

Promjena ponašanja, slabost, boravak na dnu krletke, vrtnja u krug i gubitak ravnoteže papigice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam problem u vezi tigirice, već tjedan dana njegovo ponašanje se promjenilo. Više se ne igra, ne želi pričati i od danas je počeo gubiti kontrolu što se tiče hodanja i vladanja sobom. Jednostavno stoji u podnožju nastambe i počne okretati glavu i mahnito se vrtjeti u krug i ispuštati cčudne zvukove. U zadnjih par dana znao je i pasti sa svog mjesta. Ne znam što da učinim. Hvala na pomoći. Nikola

O: Opisani simptomi zajednički su mnogobrojnim bolestima.

Nedostatak vitamina E i selena kod odraslih ptica može se manifestirati, između ostalog, općom slabošću i slabošću nogu, odnosno otežanim stajanjem i hodanjem.

Također, infekcija uha može rezultirati znacima poremećene koordinacije, vrtnje u krug i sl. Ušni otvori se kod ptica nalaze blizu očiju i obično su pokriveni perjem i ne vide se.

Ukoliko postoji bakterijska infekcija, iz uha može izlaziti iscjedak, a ušni otvor može biti i zatvoren zbog oteknuća ušnog kanala pa ga je teže uočiti.

Postoje i virusne infekcije koje se manifestiraju živčanim simptomima, poput infekcije paramyxovirusima.

Bolesti jetre u uznapredovalim stupnjevima manifestiraju se znacima poremetnje centralnog živčanog sustava - gubitak ravnoteže, mišićni tremor, napadi i sl.

Znaci bolesti kod Vaše tigrice su ozbiljni i preporučujem da je što prije odvedete na pregled kod veterinara koji je dobro upoznat sa avijarnom patologijom. Takav pregled moguće je obaviti i na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ptice; kontakt telefon je 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr