Povratak

Promjena u boji perja i iscjedak iz nosa u tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Primjetio sam na mojoj albino papigici tigrici smeđe perje iznad nosa. Perje je slijepljeno i nekako smeđe-crvenkaste boje. To sam primjetio prije možda mjesec dana, ali budući da sam to prvo primjetio na moru, nisam bio u prilici potražiti pomoć veterinara. Kad sam se vratio u Zagreb, opet nisam odmah zvao veterinara jer se ptičica ponašala normalno i zdravo, i mislio sam: "Možda je zbog vrućine, ili mitarenja...". Ptičica i dalje izgleda i ponaša se zdravo, ali mislim da se ta mrlja, to smeđe perje nekako proširilo i da se čak prorijedilo... Na internetu sam vidio da je to možda nedostatak vitamina A, no ljudi su rekli da nedostatak vitamina A prate kihanje i štošta, a ona je inače zdrava, mislim, tako djeluje... Zabrinut sam pa tražim mišljenje veterinara. Poštovanje, Jan

O: Perje može pokazivati promjene u boji. To se najčešće događa kod promjena u hrani ili zdravlju dok perje raste te može biti i odraz mijenjanja keratina u kljunu. Poremetnje u prehrani za vrijeme rasta novog perja može dovesti do slabog perja.

To se najčešće događa u mladih ptica i javlja se na svom trenutno rastućem perju. Mogu se i pronaći i područja bez perja i u tom slučaju je najčešće izazvano grinjama (Syringophilus spp.) koje jedu perje.

Obojenost perja može izazvati i dugotrajan iscjedak iz nosnica. O iscjetku iz nosa kod papiga možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru  Iscjedak iz nosa tigrice - rinitis ili upala nosnica / Dišni sustav ptica.

Iscjedak iz nosa može biti posljedica infekcije dišnog sustava. O respiratornim infekcijama u papiga pisala je kolegica Davorka Balantin, dr. vet. med. u odgovoru Bolesti respiratornog sustava / Prehlada u nimfe, a o prehladi možete pročitati u odgovoru Nimfa nese jaja / Prehlada.

Vitamin A se nalazi u jetri i potreban je za dobar vid, isto tako potreban je za borbu protiv infekcija. Vitamin A najčešće nedostaje u prehrani naših pernatih ljubimaca, isto tako neke vrste papiga imaju potrebu za prehranom bogatijom vitaminom A kao što su edeli i amazone.

Vitamin A možemo naći u većini voća, žutom i zelenom povrću npr. mrkve, bundeve, batati (slatki krumpir), špinat, koji uz vitamin A ima još puno i vitamina E,K,B2,B9 i B6, zatim marelicama, breskvama,dinji, listovima maslačka, crvenim chilli papričicama, brokuli, koja uz vitamin A ima još i puno vitamina E, K, B2 i B9, te u grašku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr