Povratak

Promjena u ponašanju tigrice - ljutnja, uznemireno i agresivno ponašanje u prisutnosti vlasnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Primjetio sam kako moja tigrica u zadnje vrijeme baca stvari uokolo, viče, trese glavu povremeno, što nije prije radila... bar ja nisam primjetio. Djeluje uzrujano i ljutito. Tako se ponaša kad sam ja u sobi, no kad odem, malo se smiri, no još uvijek baca stvari. Nisam prije primjetio baš takvo ponašanje.

O: O sličnim problemima u papigice tigrice pisale su moje kolegice Ivana Mlinar Gruja, dr. vet. med. u ranijem odgovoru Čudno ponašanje tigrice - privlačenje pažnje i Elena Tijan, dr. vet. med. u tekstu Agresivno ponašanje udomljene tigrice prema novom vlasniku i ukućanima.

Postavljanje granica od esencijalne je važnosti da bi Vaša tigrica postala prijateljski ljubimac. To je potrebno za pravilnu socijalizaciju. Svaka osoba koja ima psa zna da je potreban odgoj i učenje. Isti način razmišljanja potrebno je usvojiti i kada imamo papigu za ljubimca. Postavljanje granica omogućava da se papiga uklopi u svoju ljudsku obitelj.

Važno je da se postavljanje granica obavlja bez primjene sile. To znači da pomoći papigi da shvati koje je prihvatljivo vladanje. To ćete provesti tako da ignorirate svako negativno vladanje. Nije dopušteno "špotanje", vikanje niti fizičko kažnjavanje koji je mogu dovesti do razvoja prestrašene papige koja može postati plašljiva i agresivna prema ljudima.

 

O privikavanju tigrice na novi dom i postupcima za navikavanje papige na Vas pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. u svom odgovoru Poteškoće s letenjem i pripitomljavanje tigrica.

Nikada ne dopuštajte tigrici da se sama penje po Vama i ide Vam na rame. Ona će to pokušavati, ali morate ostati dosljedni. Čak i kada Vas ne bi namjeravala ugristi papiga može posegnuti za Vašim uhom, nosom ili sl. da održi ravnotežu i tako bi Vas mogla ozlijediti.

Jedan od najvažnijih koraka je naučiti papigu da se odaziva na poziv. Na taj način ćete moći izbjeći nezgodu da Vam pobjegne kroz prozor.

Preporuča se također papigu naučiti da izlazi iz krletke samo ako je Vi uzmete na prst i iznesete van. Tako neće niti biti jako teritorijalna kada ulazite rukom u krletku.

Papigice tigrice su najzadovoljnije kada se puno sa njima radi, a i Vi ćete tako dobiti pravog ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr