Povratak

Promjene na očima tigrice - zadebljanja kapaka i svrbež

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupio sam tigricu koja je imala natečene očne kapke, jedva vidljivo. To je, ustvari, smeđi dio ispod kapka koji je otekao pa je izišao na vidljivi dio oka, stvar se pogoršavala do te mjere da se jedno oko jedva vidjelo. Savjetom veterinara oči sam špricom ispirao fiziološkom vodom pa se stvar pogoršala, da bi se smirila pomoću masti hloramfenikol. To se u dobroj mjeri povuklo i ostalo je po malo na oba oka i kad ptica obriše oči (vjerovatno je svrbe) o štapić na kojem stoji, stvar se opet pogorša. Štapić sam prao vodom. Šta da radim, veterinar ne zna baš nešto posebno? Hvala unaprijed!
Duško

O: Promijenjen izgled kože oko očiju (zadebljanje, ljuštenje, svrbež) može biti posljedica raznih uzročnika odnosno bolesti.  Vrlo je teško razlučiti o kojem se uzročniku radi bez detaljnih pregleda ili uzimanja brisa s promijenjenog područja.

Svrbež i hiperkeratoza (zadebljanje) mogu upućivati na Cnemidocoptes pilae koji je vrsta kožnog nametnika i tretira se određenim perapratom koji može aplicirati i dozirati samo veterinar u ambulanti.

Sljedeći uzročnik na kojeg možemo posumnjati je Poxivirus, gdje se 10-14 dana poslije ulaska uzročnika javlja lagana upala oka, dok kasnije dolazi do stvaranja iscjedka, suhe krastice na očnim kapcima, a simptomi su prisutni od dva do šest tjedana. Liječi se antibioticima i korikosteroidima.

Kao treću potencijalnu bolest možemo navesti upalu sinusa, izazvanu plijesnima i bakterijama.

Promjene na očima i kapcima mogu biti i posljedica manjka vitamina A u ishrani ptica.

Savjetujem Vam da ponovno posjetite svog veterinara ili potražite veterinarsku ambulantu koja je specijalizirana za bolesti kaveznih ptica (primjerice, na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr