Povratak

Promjene na stopalu i stajanje ptice na jednoj nozi - pododermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: U prilogu Vam šaljem slikicu nožice papigice tigrice, stare 10 godina. Papigica već dulje vrijeme na prečki stoji na jednoj nozi, jedva sam uspjela ovo poslikati. Naime, u početku je bila mala crna točkica a sada... Ako joj namažem s nekom "ljudskom" kremom bojim se da će ju pojesti. Molim Vas za savjet i pomoć, što da radim? Unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem, Nada

O: Problem kod Vaše tigrice čest je problem u ptica kućnih ljubimaca. Medicinski, ti se problemi nazivaju pododermatitis, a predstavlja stanje u kojem su zahvaćeni površinski i dublji dijelovi kože, ali i dublja tkiva.

Najčešće obolijevaju ptice koje su ili pretile ili inaktivne. Vidljiva je hromost te smanjena sposobnost držanja na prečki ili stranicama krletke. Obično je ova bolest bakterijske etiologije, no inicijalni uzrok često je povezan uz ozljeđivanje donjeg dijela stopala. Ozljede mogu nastati neprimjerenim prečkama. Drugi pogodovni faktori su loša ili deficitarna prehrana.

Lezije obično počinju kao odebljanja ili formiranje naslaga sa donje strane stopala. Zatim se dalje razvije crvenilo, otečenje ili drugi znakovi upale. Ako takva formacija prsne dovodi do infekcije u tom području i formiranje apcesa. Proces je bolan što je vidljivo po skvrčenom držanju stopala. Na nogama se može javiti artritis i tumori koji vrše pritisak na živce koji inerviraju nogu i stopalo pa dolazi do neprirodnih kretanja ptice.

Potrebno je utvrditi uzrok te prema tome poduzeti odgovarajuću terapiju.

Preporuka je da pticu odvedete na pregled veterinaru koji  će odrediti točnu dijagnozu i poduzeti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr