Povratak

Promuklost tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam tigricu i malo joj je promukao glas. Zdrava je, jede. Što preporučujete? Da li imate neke vitamine za grlo ili tako nešto?
Maja

O: Promuklost može biti popratni simptom nekih ptičjih bolesti poput psitakoze.

Također, može biti i posljedica aspergiloze, pri čemu dolazi do upale sinusa glave koja se proširi i na sluznicu gornjih dišnih puteva zbog sekundarne infekcije bakterijama.

Također, promuklost je zabilježena i kod ptica koje se drže u prostorijama prepunim dima od cigarete ili kuhanja te u prostorijama gdje presuhi, topli zrak uzrokuje slične probleme.

Svojoj ljubimici možete pomoći i davanjem vitaminskog preparata posebno obogaćenog vitaminom E i aminokiselinama koje pomažu izgradnji i vlažnosti sluznica gornjih dišnih puteva te bi pomogli u slučaju promuklosti. U Pet centru možete nabaviti preparat Canto-Vit (Versele-Laga) koji se dodaje u vodu za piće.

Bilo bi poželjno da veterinar pregleda tigricu odnosno da se njezin izmet odnese na koprološku analizu radi isključivanja određene bolesti.

Također, obratite pažnju i na uvjete koji vladaju u prostoriji gdje držite ljubimicu (zadimljenost, klima, pare od kuhanja i slično) te krletku smjestite na drugo mjesto s boljim uvjetima od prijašnjeg.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr