Povratak

Pronađeni vrabac - prehrana i poteškoće s rastom perja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije tri dana sam pronašla malenog vrabca ispred ulaza u kuću, a radi susjednih mačaka sam ga odlučila uzeti i brinuti o njemu dok ne poraste. U početku nisam imala ništa da mu dam za papati pa sam mu davala crve i mrvice kruha, sutradan tvrdo kuhano jaje od kojeg mu se poremetila probava i počeo je kakati žutonarančasto. Do tada je sve bilo u redu. Taj dan sam kupila u vašem centru orlux hranu sa insektima koji su mi oni preporučili i od tada samo to jede i pije vode. Uredno jede i pije, ali me brine opet kakica koja je sada neke zelenkastosive boje, s malim malim dijelom bijelog.  A ono što me najviše brine, u ta tri dana mu nije nimalo naraslo perje. Znači kako je došao, tako je i sada. Što da radim? Gledala sam slike razvoja pa sam vidjela da se svaki dan vidi se sve više perja, ali kod mog malenog je ništa. Marija

O: Vrabac (Passer domesticus) je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca i redu vrapčarki (Passeriformes). Rašireni su diljem svijeta, a naručito u  Europi i Aziji. Uglavnom za stanište biraju toplije krajeve. Danas je poznato više od 12 vrsta domaćeg vrapca. Gnijezdi se na mnogim mjestima: u kućnim strehama, rupama, u šupljinama zgrada, na bršljanu oko kuća i u grmlju, pa čak i na morskim grebenima.

Mladunčad stara nekoliko dana ima meko, tamnosmeđe paperje i svijetli žuti kljun. Mladenačko mitarenje je potpuno, i počinje u dobi između šest i osam tjedana. Kako bi bilo dovršeno prije početka nepovoljnih vremenskih prilika može, ovisno o dobi valjenja, biti skraćeno s prosječno 82 na samo 64 dana. Mladi vrapci obično nauče letjeti s 15 dana.

Spolno zreli vrapci prosječno žive od 1,5 do 2,3 godine.  Vrapci dulje žive u gradovima nego u otvorenoj prirodi. Pomoću prstenovanja je zabilježeno da neki primjerci žive i do 14 godina na slobodi. U zatočeništvu dožive i do 23 godine.

Teško sastaviti dobro izbalansiran obrok u fazi intenzivnog rasta, kako tijela tako i pernatog pokrova ptica. Uz osnovne gradive sastojke, hrana treba biti optimalno opskrbljena vitaminima i mineralima, a naročito su važne za ptice esencijalne amino kiseline (metionin, lizin).  Zbog toga je hrana "Orlux" dobar odabir jer je kompletna i sadrži sve što je potrebno mladoj ptici. U početku je mlade potrebno hraniti svaka 2 sata, a u dobi od 14 dana razmak bi trebao biti 3 sata. Obroke, naravno, ne bi smjeli preskakati, a svaki bi trebao biti svježe priređen. U ponudi Pet centra možete pronaći i Omni-vit kapi te Muta-vit kapi (Versele-Laga). VERSELE-LAGA Omni-Vit Liquid je  multivitaminski preparat koji sadrži 12 vitamina i aminokiselina u tekućoj formi, posebno namijenjen pticama. Muta-vit kapi su mješavina vitamina i aminokiselina, obogaćene metioninom i cisteinom. Ovaj proizvod je pogodan za mitarenje. Za vrijeme promjene perja može ga se davati 3 puta tjedno.

Savjetujem Vam da se za dodatne informacije obratite u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Radno vrijeme ambulante je : ponedjeljak, srijeda, petak od 9 do 11, utorak i četvrtak 16- 18. Broj telefona Ambulante je 2390 410. Osim toga za savjete se možete obratiti i udruzi za zaštitu divljih životinja – AWAP, broj telefona je 01/339-2795.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr