Povratak

Ptica ozlijedila jezik tijekom igre | Pastončino

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu mužijaka starog godinu dana, veoma je razigran i naučio je dosta toga i sasvim se pripitomio. Danas se igrao u kavezu i povrijedio se kukicom od željeza sa ogledalca. Zavrištao je kao lud i uspjela sam polako da ga izvučem te uspjela da vidim krv ispod kljuna i unutar kljuna malo. Uspjela sam zaustaviti krvarenje i staviti jod ispod kljuna te se on osjećao bolje, međutim sada samo spava i jako je tih i miran. Skoro pa nikako da jede. Šta  da radim, pomozite molim vas. Hvala unaprijed! Merisa

O: Prepostavka je da je došlo do mehaničke ozljede jezika, ptica nakon toga par dana ne jede hranu ili jede samo male količine. Pokušajte joj ponuditi blagi čaj od kamilice (ne topli) zaslađen s malo meda kao energetsku potporu Vašoj nimfi. Također ponudite joj mekšu hranu ili takozvani " pastončino" koji je mekše konzistencije od sjemenki i obogaćen vitaminima; to je kombinacija kuhanih jaja, voća, meda, aminokiselina lizina i metionina, minerala i vitamina. Ovu hranu možete nabaviti u Pet centru, primjerice Versele Laga Frutti Patee.

Budući da ne znamo kolika je ozljeda, trebalo bi posjetiti veterinara radi antibiotske terapije. Do tada nimfu držite na mirnom i toplom mjestu radi bržeg oporavka, pri čemu sobna temperatura  mora biti između 21 do 26 stupnjeva C.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr