Povratak

Ptičja influenca / Cijepljenje kaveznih ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li je potrebno cijepiti kanarinca? Ako da, koliko puta na godinu? I ima li mogućnosti da kanarinac (kućni) dobije, recimo, ptičju gripu? Kako to spriječiti?
Pusa,
Paola

O: Mogućnosti da Vaš kanarinac dobije ptičju influencu zaista su minimalne, naročito s obzirom na aktualnu epizootiološku situaciju, kako kod nas, tako i u svijetu. U vrijeme kada je epizootiološka situacija bila daleko nepovoljnija, u svijetu je utvrđeno svega nekoliko sporadičnih slučajeva oboljenja kaveznih ptica.

Glavnim prenosiocem ptičje gripe smatraju se divlje ptice selice koje bolest prenose najčešće izravnim kontaktom. Osim toga, za širenje bolesti unutar populacije peradi, ali i među ljudima, smatra se da veliki značaj imaju biosigurnosne mjere, higijenske navike i općenito socijalna situacija.

Danas, kod nas ne postoje preporuke za eventualne specijalne mjere u vezi ptičje influence. Samo cijepljenje je zabranjeno, a odluku o mogućem cijepljenju donosi Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u skladu sa Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica.

Eventualna cijepljenja protiv drugih zaraznih bolesti također nisu moguća jer na našem tržištu nema registriranih vakcina za kavezne ptice, međutim epizootiološka situacija je takva da ne postoji bojazan od zaraznih bolesti kaveznih ptica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr