Povratak

Pucanje kljuna tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam plavu tigricu staru oko 2,5 god. Od zimus joj je narastao velik kljun, ali sad joj je sav otpao. Šta da radim, Hvala.
Ermin

O: Papigama kljun stalno raste, poput naših noktiju, pa im je potrebno da ga stalno troše grickanjem grančica, sipine kosti i slično. Poneke papige ne žele upotrijebiti sipinu kost pa je potrebna korekcija kljuna rezanjem. Dobro je potražiti pomoć veterinara ili uzgajivača papiga koji će zahvat provesti uspješno i brzo. Taj je zahvat bezbolan, ali je za papigu iznimno šokantan.

Ipak je najbolje naučiti papigu da koristi sipinu kost. To ćete najbolje učiniti ako izlomite kost na manje komadiće i pomiješate sa hranom. Često se dogodi da papiga isproba kost na taj način pa je potom redovito koristi. Važno je biti uporan i strpljiv sve dok papiga ne počme redovito uzimati sipinu kost.

Pucanje kljuna može biti posljedica traume ili udarca kljuna prilikom letenja ili prilikom slijetanja.  Ozlijede kljuna obično krvare, a krvarenje se mora zaustaviti. U većini slučajeva nastala rana se mora očistiti i aplicirati antibiotik ili antimikotik. Kako kljun ima živčane završetke bol ili pomaknuće dijela kljuna može otežati ili čak onemogućiti hranjenje.

Prekomjerno narastao kljun  može otpasti bez nekih ozlijeda i bez krvarenja pa i bez nekih komplikacija i naraste. Naveli ste da je prema Vašoj procjeni kljun "sav otpao" što je gotovo nemoguće. Pratite kako i koliko papiga jede jer joj je kljun neophodno pomagalo pri hranjenju, kao nama ljudima ruke.

Pošto se radi o traumi savjetujem Vam da obavezno posjetite veterinara kako bi se ocijenio stupanj defekta i pružila pomoć ptici. Također je poželjno da u hranu ili vodu dodajete multivitamine i minerale koji su neophodni za pravilan rast i razvoj ptice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr