Povratak

Razlikovanje spola kod nimfi i suživot dviju ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Nadam se da mi možete pomoći. U privitku Vam šaljem tri fotografije s nimfama. Kada smo prije godinu i pol dana kupili prvu nimfu rečeno nam je da je mužjak. Dosta se pripitomio. Drugu pticu smo kupili prije par dana (stara oko godinu dana) i rečeno nam je da je ženka. Inače i jedna i druga ptica se ne glasaju previše, nekada puste koji krik i to je to. Slabo se druže, gotovo nikako. Nova ptica čak i napada staru. Inače, ta nova ne prestaje jesti i veća je od stare ptice. Možete li reći prije svega koja je ptica kojeg spola iz ovih fotografija, ako se da vidjeti i je li normalno da se za sada ignoriraju. Ako su istog spola mogu li živjeti zajedno ili od takvog života nema ništa?

Unaprijed hvala.

Vanja

O: Razlike među ženkama i mužjacima određuju se ovisno o boji perja. Postaju očite sa 6 do 9 mjeseci kada prođe prvo pravo mitarenje, a sve do tada razlike u spolu ne mogu se uočiti.

Karakteristika ženki sivih papiga je poprečna prugavost donje strane repa, dok je perje mužjaka jednobojno. Za razliku od mužjaka, ženke imaju s donje strane krila bijele točkice. U ptica s narančastim krugovima na obrazima, boja mužjaka je bitno izraženija. Međutim, ako imate dvije ptice istog spola nećete, naravno, uočiti tu razliku.

Ako su ptice žute ili boje bijele kave (kao što je slučaj kod Vaših), ponekad je gotovo nemoguće razlikovati spol. Perje treba promatrati pod jačim osvjetljenjem ili uzeti pero koje je ispalo iz repa ili krila. Za ženke su tipične pjegice žute boje. Ako su pera jednoliko žuta, najvjerojatnije je to mužjak. Nažalost, po slikama koje ste mi poslali ne mogu sa sigurnošću reći koja je nimfa kojeg spola.

Spol se može razaznati i po ponašanju ptica. Mužjaci su aktivniji, često hodaju po podu kaveza ili prečkama lijevo desno, odnosno naprijed nazad, s lagano odignutim krilima, kuckaju po predmetima, često se glasaju i sl. Udvaraju se ženkama te dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po krletci.
 
Manji problem obično se javlja kada se tek nakon nekog vremena uvodi nova ptica u prostor postojeće, zato jer je gotovo nemoguće pretpostaviti kako će one reagirati jedna na drugu; to sve ovisi o karakteru same ptice. Kažete da nova ptica napada stariju pa smatram da ćete, ukoliko se ne primire u dogledno vrijeme (otprilike dva tjedna) te ukoliko su obračuni česti i uz ozbiljne ozljede, morati nimfe razdvojiti.

Važno je znati da svaka promjena u rutini ptica uvjetuje stres, na koji onda ptice reagiraju na različite načine (probavne tegobe, smanjenje apetita, agresivnost). To je sve novonastala situacija, kako za Vašu "staru" nimfu tako i za pridošlicu. U potpunosti je normalno da se ignoriraju, promatraju jedna drugu, treba proći neko vrijeme prilagodbe. Također, nije bitno ako su i istog spola, međutim lakše se prilagode na zajednički život kada se nabave zajedno dok su ptice još dosta mlade.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr