Povratak

Razmnožavanje i briga o ptićima australskih zebica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam australske zebice i prije 15 dana mi se izlegao jedan ptić. Bila su tri jaja, međutim jedno stoji već oko 20 dana možda i više, a drugo se razbilo. Taj jedan ptić stoji unutra oko 15 dana, ubrzo će izaći. Čula sam da se australske zebice trebaju držati u paru. Je li to istina ili nije?
Hvala! Katarina

O: U web rubrici "Moj ljubimac/ Ptice/ Australska zebica" možete se informirati o australskim zebicama kao kućnim ljubimcima, a o razmnožavanju i ptićima pisala je već ranije kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje.

Zebice je vrlo lagano razmnožavati ako im omogućimo optimalne uvjete za gniježđenje i prehranu. Ženka snese između 1 i 8 jaja, najčešće između 2 i 5 jaja. Inkubacija počinje nakon što snese posljednje jaje i ptići se izlegu 14 dana kasnije. Ženka najviše sjedi na jajima, ali je mužjak zamijeni da se može najesti i protegnuti.

Ako su jaja oplođena ona će postati tamnije boje nakon prvog tjedna. Da biste bili sigurni da su oplođena, možete se poslužiti vrlo jednostavnom metodom prosijavanja baterijskom svjetiljkom kojom obasjamo jaje straga i možemo vidjeti splet vena. Također, vidimo i sam embrij, tj. otkucaje njegovog srca kao pulsirajuću crvenu točkicu unutar većeg crvenog područja. Već nakon tjedan dana cijela unutrašnjost postati će crvena  i više se neće dati raspoznati embrij. Osim tog testa, jaja je uputno što manje dirati jer masnoća sa naših prstiju može začepiti tanke pore na ljusci i tako omesti izmjenu zraka ptića u jajetu.

Ponekad mladi roditelji napuste jaja ili ih prekriju viškom materijala za gnijezdo pa treba maknuti taj višak prije nego se prvo jaje snese da ih fokusiramo na jaja. Neki neiskusni parovi zebica mogu se loše brinuti za mlade nakon izlegnuća, no treba im samo da se odmore i pokušaju ponovo. U slučaju da roditelji prestanu hraniti ptiće, oni mogu preživjeti samo 3 dana, koliko im traju zalihe iz žumanjčane vreće.

Bebe zebice velike su 2,5 cm i ružičaste su boje, sa par bijelih pahuljastih pera. Sa 3 dana starosti počinju ispuštati jedan tihi zvuk nalik "ff ff "  koji je većini ljudi nečujan do 5. dana starosti. Kako dani prolaze, stvarat će se sve više zvukova.

Prvi tjedan ptići rastu vrlo brzo i potrebno im je puno hrane i topline. Nakon što naprave prvi korak iz gnijezda, a to je sa 21 dan starosti, još su uvijek vrlo ovisni o roditeljima. Proso i mekana hrana vrlo su im bitni za početak samostalnog hranjenja. Samostalno hranjenje će početi par tjedana nakon opernaćenja (4 tjedna starosti), ali još uvijek ovise o roditeljima.

Nakon što se osamostale, počinje prvo mitarenje, nakon kojeg počinjemo razaznavati spol. Mužjaci poprimaju svoje karakteristične boje, a kljun u njih postaje crven, a u ženke narančast.

Sa 5-6 tjedana možemo ih preseliti u vlastiti kavez.

Sa 6 mjeseci starosti postaju spremni za parenje.

Nakon osamostaljenja mladih, roditelji su odmah spremni za novi ciklus, ali se preporuča par mjeseci odmora.

Zebice su jako društvene ptice i, ako ne želimo potomke, preporučljivo je držati dvije ili više ženki zbog moguće agresivnosti među mužjacima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr