Povratak

Regurgitacija u ptica / Uzroci povraćanja i regurgitacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1
:
.,

Odgovara: Elena Tijan, dr. vet. med., Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam zelenokrilu Aru koja već neko vrijeme dok je na meni izbaci neprobavljenje sjemenke. Danas sam primijetio da je ta regurgitacija  popraćena istezanjem vrata tokom cijelog dana ponavljala i bez igre sa vlasnikom. U večernjim satima se smirio. Hrani se mješavinom sjemenki, voćem i povrćem.  Nema biljaka koje bi mogao grickati, ali ima hrpu igračaka koje svakodnevno uništi. Napominjem da je papiga urednog izgleda, ima normalnu stolicu, dobrog je raspoloženja ali kad tokom dana pojede u roku od 20 min. regurgitira. Ima obroka koji prođu bez regurgitacije ali danas je do pred večer sve izbacila što je pojela. Naš veterinar nema iskustva sa pticama, pogotovo ne sa Arama, te se obraćam Vama za pomoć.Hvala. Stojan

O:
Regurgitacija je pojam kojim opisujemo izbacivanje sadržaja jednjaka i voljke. Ptice pri tome zabace glavu naprijed – natrag, istegnu vrat i izbace sadržaj koji je neprobavljen (npr. cijele sjemenke). Regurgitacija je kod ptica normalna pojava. Povraćanje, za razliku od regurgitacije, predstavlja izbacivanje sadržaja želuca ili crijeva, a sama pojava sliči na "pljuckanje".
Ptice pritom najčešće tresu glavom s jedne strane na drugu. Iako je često teško razlikovati ova dva stanja vrlo važno je napomenuti da je povraćanje uvijek znak bolesti. Postoji veliki broj uzroka koji mogu dovesti do povraćanja i regurgitacije počevši od infektivnih bolesti, bolesti unutarnjih organa pa do same prehrane i mogućeg trovanja. Od infektivnih bolesti u obzir dolaze infekcije gram negativnim bakterijama, često kao posljedica stresa, drugih bolesti ili onečišćenja hrane i vode fecesom. Mogući su i apscesi (gnojne upale), gljivična oboljenja (Candida), virusi ili paraziti (Trichomonas).

Što se tiče parazita, Trichomonasa najčešće nalazimo kod divljih ptica, ali se povremeno može naći i kod papiga. To je praživotinja koja se obično širi direktnim kontaktom, ali može se također prenijeti kontaminiranom hranom i vodom. Bolest karakteriziraju blijedo žute ili bjelkaste lezije odnosno oštećenja s unutarnje strane usta, grla, voljke i jednjaka. Drugi su znakovi bolesti povećana proizvodnja sline i izbacivanje neprobavljene hrane odnosno regurgitacija. Parazita se može identificirati pretragom krvi, a u slučaju pozitivnog nalaza kreće se sa liječenjem antiparazitarnim pripravkom koji se daje u vodi za piće. Od bolesti organskih sustava treba spomenuti bolesti srca, bolesti jetre (hepatitis i masnu jetru), upalu gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, traume i sl. Što se pak tiče prehrane ptice su često osjetljive na hranu sa visokim udjelom bjelančevina, zatim na višak vitamina D te manjak vitamina A, E i selena. Povraćanje odnosno regurgitaciju može uzrokovati i promjena prehrane, preobilno hranjenje, alergije na hranu, višak željeza u hrani te neadekvatna temperatura hrane odnosno u Vašem slučaju hrana iz frižidera.  

Različite ukrasne biljke u kući, neadekvatna hrana (čokolada, sol, avokado, pljesniva hrana...), teški metali (olovo, cink, bakar..), pesticidi, insekticidi i preparati za čišćenje kućanstva mogu također dovesti do trovanja ptica te posljedičnog povraćanja. Od ostalih bolesti potrebno je još svakako spomenuti gušavost, strana tijela u probavnom sustavu, tumore, suženje jednjaka, upalu voljke te sindrom proširenja žljezdanog želuca (PDD). R eakcija na lijekove (antibiotici, antiparazitici..), uzbuđenje, stres te udvaranje također su na popisu mogućih uzroka. Budući da je, kao što vidite, popis uzroka odnosno stanja koja mogu dovesti do povraćanja i regurgitacije jako dugačak nemoguće je postaviti točnu dijagnozu bez detaljnog pregleda ptice i potrebnih nalaza. U svakom slučaju ukoliko se ovakvo stanje nastavi ili se pojave neki novi simptomi svakako preporučam da se za pomoć obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu koji su specijalizirani za ovakvu problematiku.

Nešto više o samom povraćanju kod ptica možete pročitati i u sljedećem odgovoru Povraćanje ili regurgitacija kod tigrice

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr