Povratak

Rozakolis visi naopako u krletci / Trikovi i znatiželjno ponašanje rozakolisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam papigu rozenkolis ženku, stara oko 8 mjeseci. Kad je u kavezu većinom visi na rešetkama kaveza naopako. Također, kad bi se približio kavezu i kad bi je malo mazio, ona bi se naopako okrenula viseći za vrh kaveza. Da li je to normalno kod papiga ili pak nešto nije uredu s mojom papigom?

Saša


O: Agapornisi (rozakolisi) su papigice koje upravo zbog svojih specifičnih boja privlače potencijalne vlasnike. To su izrazito inteligentne i privržene ptičice koje se najčešće prodaju u paru, a sve kako bi se ljubimcima osiguralo međusobno društvo. Može ih se naučiti da daju poljupce i druge trikove. Imaju sposobnost naučiti zviždati i oponašati glasove i zvukove.

Osim glasova i zvukova koje proizvode, oni su poprilično zainteresirani za svoju okolini, odnosno pokazuju određenu dozu znatiželje. 

Također, najčešći trikovi kojima se služe su podizanje glave gore-dole, vrćenje s vratom i glavom, okretanje na prečkicama ili na ogradicama krletke, mahanje krilom, skakutanje u ritmu muzike,...

Stoga, moguće je da Vam ljubimac pokazuje određene trikove te da je sve u redu s njim. Vi kontrolirajte i druge parametre te na takav način kontrolirajte zdravlje ljubimca. Tako, zdrav ljubimac bi trebao biti živahan i dobrog apetita, normalno uzima vodu, ima perje čisto i uredno, nema promjena u boji i konzistenciji izmeta od uobičajenog, ima čiste kandže i suhe nosnice, nema vidljivih oteklina niti povreda,...

Također, savjetujem Vam da se i obratite na Kliniku za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje se nalazi i Ambulanta za ptice. Možda će cijenjeni kolege imati nešto više informacija ili korisnih savjeta u vezi ove teme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr