Povratak

Rozenkolis liže prste ukućana i predmete / Ponašanje i privrženost rozenkolisa vlasniku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam papigu rozenkolis, ženka, stara 3 godine. Voli lizati bravu na vratima, zvončiće u kavezu, nokte na mojim prstima i prstima ukućana? Je li to znak da joj nedostaju nekakvi vitamini i slično? Inače, vesela je papigica, dobija raznovrsnu hranu, jabuku svaki dan, školjke s mineralima,  jod kocku, jednom tjedno dobije Bar... Mislim da ima sve potrebno, što i pokazuje sa svojim veselim ponašanjem. Ukoliko je van kaveza, lizanje prstiju ukućana obožava, pogotovo mene (najviše provodim vremena sa njom), a ukoliko smo zauzeti s poslom, sleti na bravu vrata i to obavlja na bravi. Također, ukoliko je u kavezu, uzme jednom nogicom zvono, stavi ga ispod sebe i liže. To traje, koliko sam primjetio, nekih godinu i više dana, osobito nakon jela. Regurgitacija ovo nije, upoznat sam s tom gestom kod ptica... Dakle, je li sve u redu ili ipak joj nešto fali?

Hvala unaprijed na pomoći, Saša

O: Znakovi bolesti su karakterizirani promjenama u općem izgledu ili stanju papigice - skvrčenost, sjedenje nisko na prečki, sjedenje na dnu krletke, glava stavljena pod krilo i stajanje na dvije noge, slabost, gubitak

ravnoteže i slično. Također promjene u ponašanju i općem stavu - kao inaktivnost, smanjena aktivnost ili promjene u vokalizaciji ili pjevanju, spuštena krila, napadaji, prekomjerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promjene u osobnosti (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, začep, proljev, otečenje u području voljke, gubitak tjelesne težine, iscjedak iz ustiju i drugo.

Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića. Poželjno ih je držati u paru jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Zato su i dobile naziv dražesne papigice (eng. lovebirds). Smatra se da je od iznimne važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno.

Ukoliko ipak posjedujete jednog rozenkolisa, činjenica je da će on razviti snažnu povezanost s vlasnikom koju bi inače usmjerio prema svom partneru suprotnog spola, bit će izrazito vezana uz Vas.

Stoga, pošto imate jednu ptičicu rozenkolisa, morate joj pružiti potrebno društvo koje joj nedostaje od druge ptice. Njeno ponašanje je odraz njene komunikacije s okolinom i njene "zaljubljenosti", također i privlačenja pozornosti. Ove papigice su posebno privržene starijim članovima obitelji i djeci.

Ponašanje Vaše ptičice je u skladu s njenom prirodom, a do Vas je da joj posvetite mnogo, mnogo vremena kako bi ona bila sretna i zadovoljna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr