Povratak

Ručno hranjenje slabijeg ptića iz gnijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nakon što sam na poklon dobila par nimfi, primjetila sam da se često pare. Čitajući vaše stranice shvatila sam da im treba napraviti gnijezdo kako bi snijele jaja i dobile mlade. Tako sam i uradila, nakon izvjesnog vremena u gnijezdu se pojavilo jedno jaje i od tada svaki drugi dan po jedno, njih ukupno četvoro. Nakon drugog jajeta počeli su naizmjenično da leže na njima. od tih četvoro jaja izleglo se dvoje mladih, iz druga dva - ništa. Počeli su da ih hrane redovno i mladi su jednako napredovali tokom prve sedmice, ali je onda jedno od njih nekako ojačalo i počelo svu hranu uzimati sebi, tako da su samo jedno nastavili hraniti, a ono drugo ne, preko  njega  hodaju,  ono  jadno pokušava uhvatiti majčin kljun, ali bezuspješno i

vidim da mu je voljka prazna. Ono jače je i 3 puta veće od ovog koje hranu ne dobija. Molim vas za savjet, hitno je.
Dahila

O: Po svemu sudeći, ne preostaje Vam ništa drugo već izdvojiti tog jednog ptića i započeti ga ručno hraniti. Zadatak nije ni malo jednostavan i traži od Vas puno pozornosti, vremena i strpljenja. Bilo bi dobro posavjetovati se sa nekim od uzgajivača u vezi tehnike ručnog hranjenja jer su moguće greške.

Što se tiče hrane, najbolje je koristiti gotove smjese namijenjene prehrani mladih ptica (npr. Orlux).

Više je metoda ručnog hranjenja ptica:

- hranjenje žlicom
- hranjenje brizgaljkom (špricom), s time da se ova metoda različito primjenjuje, odnosno hrana se ispušta u različitim dijelovima probavnog sustava. Tako se najlakše i najsigurnije hrana stavlja direktno u kljun, ali se pomoću mekih gumenih nastavaka može aplicirati  dublje u probavni sustav.

U početku hranjenje treba biti svaka dva sata, kasnije svaka tri itd. Konzistencija hrane treba biti kašasta, a za vlaženje hrane koristi se prokuhana voda,odnosno u skladu sa uputama proizvođača.

Starost ptića od dva tjedna idealno je vrijeme za započinjanje ručnog hranjenja.

Higijena hranjenja od iznimne je važnosti i treba uvijek pripremiti onoliko smjese koliko ptić može uzeti, višak treba neškodljivo ukloniti. Špricu i drugu opremu uvijek treba dobro oprati i posušiti i povremeno dezinficirati.

Ukoliko smatrate da niste u stanju na takav način othraniti ptića, najbolje je da kontaktirate neku od Vaših lokalnih uzgajivačnica ptica ili Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr