Povratak

Sastav stolice u ptica / Proljev i poteškoće s disanjem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Prije dvije sedmice sam kupila nimfu mužjaka. Prvi dan nije jeo ni pio vode, kasnije se to stabilizovalo, ali me brine zašto ima pojačan apetit i pije puno vode. Po čitav dan drijema, ponekad se u toku dana aktivira i oglasi. Kakica je vodenasta ili ima proljev, nisam sigurna, slično je tome. Kakica mijenja boju iz dana u dan, nekad je zelenkasta, a nekad svijetlo zelenkasta s bijelim okolo ili zućkasta i ima vode. Primjetila sam također da nekad ubrzano diše i kao da frkće, ali samo kad krene spavati. Interesuje me je li moja nimfa bolesna ili je to normalno u početku, dok se ne privikne na okolinu u kojoj se trenutno nalazi, i trebam li je voditi veterinaru? Unaprijed zahvalna. Pozdrav, Emina


O: Normalna stolica ptica sastoji se od tri odvojene komponente.

Prva je feces, koji je čvrst i crvolikog je oblika. Može biti tamno zelenkaste boje, kod ptica koje uglavnom jedu sjemenke, ili smećkast kod ptica koje se hrane peletama. Feces može biti i drukčije boje, ovisno o vrsti hrane.

Druga komponenta su urati. To je onaj pastozni, bijeli ili žućkasti dio koji je nepravilno oblikovan oko fecesa. Urati su rezultat probave odnosno metabolizma bjelančevina. U slučaju da su zeleno ili žuto obojani to može ukazivati na bolesti jetre, a zeleni urati mogu još biti i posljedica infekcije klamidijom o čemu možete više pročitati Ptičja klamidioza – psitakoza.

Treća komponenta stolice je još urin, čija količina ovisi naravno o unosu vode u organizam. Tako će ptice koje jedu više voća i povrća, izlučivati više urina od onih koje jedu isključivo suhu hranu.

U slučaju kada feces nije formiran takvo stanje nazivamo dijarejom. Stolica može često imati veću količinu urina pa zbog toga može izgledati vodenasto, ali feces će i dalje biti čvrst, zato se takvo stanje ponekad pogrešno naziva dijarejom. Višak vode (urina) oko fecesa označava samo povećano izlučivanje samog urina, a ne i proljev. U svakom slučaju, moguće su mnoge varijante u volumenu, veličini, boji i čvrstoći stolice, ali za svaku promjenu koja ustraje bilo bi najbolje konzultirati veterinara.
 
Uzroci proljeva mogu biti uistinu brojni, počevši od bakterijskih i virusnih infekcija, parazitarnih invazija, neadekvatne prehrane, trovanja, poremećaja u metabolizmu itd. Više o navedenim oboljenjima pisali su moji kolege pod naslovima:

Proljev kod nimfe

Probavne smetnje (povraćanje i proljev) u nimfe

Što se tiče poteškoća u disanju, ono može ukazivati na običnu prehladu, ali i na mnogo ozbiljnija oboljenja o čemu možete više pročitati pod naslovima:

Prehlada kod nimfe  

Otežano disanje i promjene u ponašanju tigrice / Bolesti dišnog sustava

Budući da je bez pregleda i dodatnih testova teško reći o čemu se točno radi, za točnu dijagnozu savjetujem da se ipak obratite svom veterinaru ili kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ukrasne ptice. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u pogrešno vrijeme i papigicu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/ 2390-410.

Do tada možete nimfi eventualno ponuditi razrijeđenog čaja od kamilice i jednom tjedno joj umiješati ugljena za ptice u hranu. U Pet centru možete također nabaviti Santalinu K3, pripravak koji se daje u vodi za piće tijekom 3 dana, u slučaju crijevnih poremećaja, apatije i prehlada.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr