Povratak

Savjeti za vlasnike papiga koje čupaju perje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Danijela Kolek, dr. med. vet.
Pet centar, Dubrava 256k/1, Zagreb

P: Imam upit vezano za papigu. Uglavnom grizla je sebi perje i kod vas u Zagrebu smo uzeli kapi protiv nametnika Petvital Verminex i nekako slabo napreduje, iako vidimo da polako rastu nova perja. U prilogu Vam šaljem fotografiju papige pa nam možda možete preporučiti još nešto. A također grize i kandže stalno pa ne znam jel i tu ima neki problem. Hvala unaprijed! Lijep pozdrav! Klara

O: Čupanje perja u papiga je dosta česta pojava. Papige su ptice jata i u pravilu vole društvo bilo ptičje, bilo ljudsko, kao i stalnu komunikaciju s okolinom.

Krletku u kojoj se nalazi papiga bilo bi najbolje smjestiti u prostor u kome najviše borave ljudi jer papiga će uživati u govoru ukućana i tome da se stalno nešto događa. Činit će joj se da je uključena u ta događanja.

Pticu bi također bilo dobro svaki dan puštati van na nekoliko sati, ukoliko ste u mogućnosti. Ptica će na taj način protegnuti krila, leteći i u komunikaciji s vlasnikom, zadovoljit će svoju potrebu za igrom i vježbom. Papige su ptice koje se vole igrati, stoga je neophodno da se u krletki nalaze različite igračke kako bi se mogla animirati kad je sama. Bilo bi dobro da barem pola sata dnevno provedete u igri i komunikaciji sa svojom papigom.

Što se tiče prehrane, papige se hrane smjesom gotove hrane, ovisno o svojoj veličini. No bilo bi dobro u prehranu uključiti i dosta svježeg voća i povrća.

Prečke u krletki bi  po mogućnosti trebale biti različite debljine i na različitim visinama, tako da ptica skaćući s prečke na prečku vježba mišiće. Također postoje prečke prekrivene pijeskom, koji bi bilo dobro postaviti na više prečki u krletki, pa će papiga koristiti kljun i kandže za penjanje.

Sve ovo je bitno jer najčešći razlog iz kojeg papige čupaju perje je dosada. Papige su izuzetno inteligentne i kako bi se zabavile i provele vrijeme dok vlasnici nisu kod kuće potrebno im je dosta aktivnosti i igračaka.

Uobičajeno je da se papige mitare dva puta godišnje, i to u proljeće i u jesen, i tada im po gubitku perja izraste novo. U to doba je uobičajeno da se u krletki nađe dosta perja. Sam proces mitarenja može se olakšati dodavanjem tekućih dodataka prehrani u vodu za piće. Jedan od njih je Versele Laga MUTA-VIT LIQUID. Radi se o tekućem dodatku prehrani pogodnom za sve egzotične ptice. Muta-Vit je tekući pripravak vitamina i amino-kiselina koje sadrže sumpor i na taj način zadovoljava povećane potrebe za esencijalnim elementima tijekom procesa mitarenja. Muta-Vit poboljšava metabolizam ptica i na taj način olakšava mitarenje.

Ponekad papige čupaju perje iz navike, pa nalazimo gole dijelove na prsima, repu i pod krilima. Vrlo je važno to čupanje zaustaviti na vrijeme kako si ptice ne bi uništile folikule pera jer tada novo perje ne izraste. Ponekad je to čupanje  navika, a ponekad i poremećaj ponašanja kojeg je vrlo teško riješiti. Uzrok tome može biti hormonalni poremećaj, greške u prehrani, stres, selidba.

Petvital Verminex kapi koje navodite da ste primjenili su prirodna zaštita protiv nametnika za pse, mačke, glodavce, ptice i ostale kučne ljubimce i domaće životinje. Sadrže dekansku kiselinu iz kokosovog ulja. Preparat je potpuno prirodan i netoksičan. Ukoliko uz sve navedeno i poduzeto smatrate da u Vaše papige ipak nema napretka i rasta novog perja, obratite se na Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi.

Uvijek imajte na umu da je papiga u osnovi divlja životinja i da zahtjeva puno truda, druženja, ljubavi komunikacije sa vlasnikom da bi bila sretna i zadovoljna, kao uostalom i svaka životinja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr