Povratak

Senegalska papiga grize vlasnika / Metode pripitomljavanja senegalske papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo kućnog ljubimca senegalsku papigu staru 1,5 godinu.  Kad smo ga kupili bio je privržen meni (mama u obitelji) pratio je moj glas, dolazio na rame, grickao me za uho, kosu, mazio se u ruci bi se prevrnuo na leđa i dopustio svakakvo maženje. Jednom se uplašio i zabio u prozor ja sam brže pošla prema njemu i od tada je počeo gristi. Boji se. Kod svakog daljnjeg pokušaja dodira sa mnom. Prebacio se na druženje sa suprugom, mada i njega zna ugristi ali ne tako jako kao mene. Na djecu sleti, na rame , ali se oni boje kad su vidjeli kako je mene ugrizao. Mazila sam ga kroz prorez na krletci, ali kad pružim ruku k njemu u kavez grize. Suprug ga pušta iz kaveza i sa njim je sve ok. Problem je jedino kad treba ući u kavez. Najprije ga dobijemo da uđe za kikirikijem, ali nekada ni to ne prolazi. Jučer je bio pušten i ja sam ušla u prostoriju i on je odmah poletio prema meni i ugrizao me za vrat iz čista mira u jednoj sekundi čim je sletio. Ja ga hranim, čistim kavez i pričam mu, ali očito nešto ne ide. Kako popraviti druženje sa njim i da li se to više može? Hvala unaprijed. Katica


O: Senegalska papiga (Poicephalus senegalus) u prirodi nastanjuje veći dio zapadnog dijela Afrike.

Ove papige postižu veličinu od 23 cm. Glava im je sivo-plave boje, zelena boja prevladava na leđima, krilima i prsima dok na trbuhu se mogu pronaći žuta do narančasta boje.

Ženke su nešto sitnije građe uspoređujući ih s mužjacima. Danas su poznate tri podvrste koje se međusobno razlikuju po veličini, obojenosti glave i trbušnog dijela.
Senegalska papiga se, generalno gledano, smatra mirnim i staloženim ljubimcem. Naravno, postoje određene oscilacije u ponašanju između pojedinih jedinki kao i između spolova. Tako, uzgajivači navode da se mužjaci češće ponašaju odvažnije i agresivnije nego ženke.
Njihovo agresivno ponašanje može biti i posljedica njihova nezadovoljstva što se posebno zna intenzivirati oko vremena postizanja spolne zrelosti.
U ovim slučajevima, najčešće se savjetuje da vlasnici ne reagiraju. Naime, dokazano je da svaka intenzivna reakcija na takvo ponašanje papige dodatno pogoršava situaciju i uzrokuje njihovo daljnje intenziviranje nepoželjna ponašanja.
Stoga, strpljenje i postupno navikavanje ljubimca na Vaše prisustvo može donekle riješiti problem.
Mnogi uzgajivači kao i vlasnici ove vrste papiga kažu da se ona prvenstveno veže za jednu osobu te nerijetko u svojem ponašanju pokazuju posesivnost prema određenoj osobi.
Više korisnih i praktičnih savjeta vezano uz ovu temu potražite i na adresi uzgajivača ovih ptica kao i ambulanti za ptice u sklopu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Vjerujem da kolege imaju dovoljno iskustva s ovom vrstom te Vam mogu prikladno pomoći.




POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr