Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za pomoć, prije par mjeseci našla sam malu vranu koju sam spasila od mačaka te je pripitomila. Jutros sam primjetila da nekako čudno drži nogu i odmah pomislila da je slomljena. Bili smo kod veterinara, nogica je slomljena, veterinar je nogu imobilizirao i rekao da ptica mora mirovati oko 2 tjedna. Naime, htjela sam vas pitati postoje li nekakvi vitamini ili nešto tako što bi moglo pospješiti zarastanje kosti ili barem malo ojačati kosti. Unaprijed hvala, Kristina

O: Vrane (lat. Cortus corone) su vrsta inteligentnih i bučnih ptica iz reda vrapčarki, porodica vrana.

U Euroaziji je zastupljena u 6 podvrsta, a dvije podvrste (crna i siva) žive u Europi. Siva vrana ima sivo tijelo, crna krila, te crni rep i glavu.

Osim u vrijeme gniježđenja, vrane žive u manjim jatima, koja se zatim, naročito u sumrak, okupljaju u velika jata ako imaju zajednička stabla na kojima spavaju. U vrijeme parenja,počevši otprilike od ožujka, okupljaju se u parove koji se odvajaju od jata i zadržavaju se uglavnom u području gniježđenja, dok se istovremeno oblikuju jata ptica koje se ne pare, a čine ih, prije svega, mlade ptice.

Poznate su po svom glasnom javljanju, zvukom koji zvuči kao promuklo "kreeeh". Često nastanjuju šume i poljoprivredna zemljišta. Neke jedinke žive u gradskim parkovima, ali i vrtovima i dvorištima. Tipični su hemerofili (slijede ljude i kultivirana područja).

Žive do 13 godina i monogamne su, par u pravilu ostaje zajeno do kraja života. Ženka polaže 4-6 jaja, na kojima roditelji leže 18 do 20 dana. Mladunci su čučavci, a letjeti mogu nakon 4 do 5 tjedana.

Ptice iz porodice vrana nisu specijalizirane i to im omogućava raznovrsnu ishranu, pravi su svejedi. Mnoge od njih jedu gotovo sve vrste hrane koje se mogu dočepati, a to uključuje i strvinu, jaja drugih vrsta, kao i mlade ptice. Pored toga, jedu i sjemenke i voće.

Multivitaminski pripravak za ptice "Vinka" Beaphar daje se velikim pticama, 6-12 kapi, a malima 1-6 kapi dnevno. Sadrži kalcij i vitamin D koji sudjeluju u rastu i razvoju kosti, a jednako tako i u zaraštavanju.

OZNAKE: