Povratak

Smanjeni apetit, jedenje izmeta i našušureno perje tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam tigricu staru nekoliko mjeseci. Do sada je uvjek obilno jela i bila veoma živahna i, osim pripitomljavanja, nisam imala nikakvih problema s njom. Primjetila sam da zadnjih nekoliko dana dosta manje jede i često probava svoj izmet. Također se dosta češka i perje joj je raščupano na leđima. Da li je to možda znak neke bolesti i ukoliko jeste, kako da je tretiram? Anja

O: Kod Vaše tigrice vjerojatno je prisutno više problema koji su ugrozili njeno zdravlje te na temelju opisa mogu posumnjati na tekuti te nedostatak grita i vitamina u ishrani.

Tekuti su vanjski nametnici koji su aktivni tokom noći, a danju se skrivaju unutar krletke u utorima (prečke, posudice, uglovi...), uzrokuju promijenjeno ponašanje, perje je loše kvalitete, javlja se crvenilo i svrbež (uočili ste raščupano perje na ledima).

Grit ili mrvljene školjke služe kao izvor minerala i pomažu radu probave (mrve sjemenke u manje dijelove), u nedostatku istog sjemenke nisu izmrvljene te ih ptica loše probavalja odnsono ne dobiva hranjive tvari iz sjemenki koje u ovom slučaju izbacuje probavom i ponovno komzumira da bi dobila nužnu energiju i potrebne tvari.

Za početak, pticu treba pošpricati prikladnim antiparazitnim preparatom (npr. Bogena), krletku i opremu unutar krletke treba oprati vrućom vodom i četkom. Isti postupak treba ponoviti za 10-14 dana (pošpricati tigricu i oprati krletku), a tijekom mirovanja, odnosno u periodu između tretiranja, ptici u vodu treba dodati vitamine prema uputama priozvođača radi podizanja općeg imuniteta. Ne zaboravite u posebnu posudicu staviti grit ili po dnu krletke posuti sitni pijesak s gritom.

Sve navedene proizvode možete nabaviti u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr