Povratak

Smanjeno kretanje i poteškoće s nogom tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malu mušku tigricu staru 4 godine. Inače je jako živahan i glasan. U zadnje vrijeme me zabrinjava, dosta se smirio. Jede normalno, ali malo pije. Stolica mu je uredne boje i konzistencije. Perje je normalne boje, nije nakostriješeno. Imao je prije problema sa penjanjem po krletki, pretpostavljam zbog malo dužih kandžica. Ja sam mu ih prije godinu i pol skratila. Strah me to bilo samostalno 'šišati' jer sam iz malog mjesta, a nemamo veterinara. Imam osjećaj da mu se nešto događa s nogicom, prije bi ih stalno rastezao, sada ne. Rijetko pjeva, skoro nikako. I u zadnjih par mjeseci rjeđe izlazi iz krletke. Hranila sam ga sa sjemenkama, mješovitim, vitaminima, salatom, mrkvicom... Puno hvala, Vesna

O: Preporučam Vam, budući da u blizini nemate veterinarsku ambulantu, da još jednom podrobnije pregledate nožice Vaše tigrice, odnosno da obratite pažnju na ranice ili prekid normalnog kontinuiteta kože na nožicama. U tom slučaju, promjene bi trebalo tretirati ili uljem gospine trave ili antibiotskom mašću (možete iskoristiti i mast za oči koju koriste ljudi). Mazati treba jednom dnevno jer ptičicu morate uhvatiti nježno i namazati, a kada biste to radili više puta tokom dana, bilo bi to previše stresno za pticu.

Ako se radi o mogućem lomu kostiju nožica, bez pomoći veterinara ne možete posebno terapirati. Nastojte, u tom slučaju, da su hrana i voda vrlo blizu i dostupne tigrici, osigurajte mu sipinu kost i pijesak za male ptice koji je obogaćen mljevenim školjkicama, koje su dostatan izvor minerala (kalcija i fosfora) te bi mogli pomoći u zaraštanju mogućeg loma kosti.

Inače, u slučaju kada bi se radilo o ženki, treba u ovakvim situacijama svakako provjeriti i da li ptica treba snjeti jaje ili je ono možda zapelo u kloaki (može se napipati manja kvrga u području između nožica) te bi bilo uputno lagano kružno masirati otečeni dio.

Također, kao i kod mačaka i pasa, i kod ptica postoji mogućnost pretilosti ili prekomjerne težine. U tom slučaju ptica se teže kreće i ne želi letjeti jer je to vrlo umara. Prosječna tigrica ima oko 40 grama tjelesne težine. Tada treba pripaziti na ishranu, izbaciti jaja, vitamine i smanjiti ponuđenu količinu sjemenja, a više nuditi jabuku, mrkvu, peršin i slično.

Napomenuli ste da ste sami korigirali noktiće. Da li je tada došlo do krvarenja? U tom slučaju, možda ste nenamjerno oštetili živac te se ptičica otežano i nerado oslanja na tu nožicu. U ovom slučaju, nabavite vitaminski priparavak bogat vitaminom B1 koji će donekle pomoći da se oštećeni živac oporavi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr