Povratak

Smeđe naslage iznad kljuna i povećanje pokljunice tigrice - spolno sazrijevanje ženke / Češkanje i ektoparaziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Naša tigrica, muška, je dobila neke smeđe naslage na kljunu (šaljem slike). Dosta se i trijebi. Kako možemo provjeriti radi li se o grinjama i kako se one liječe?Hvala na pomoći! Lijep pozdrav! Klara

O: Zahvaljujem na krasnim fotografijama, prema kojima mogu, međutim, sa dosta velikom sigurnošću ustvrditi da Vi ustvari kao kućnog ljubimca imate ženku australske tigrice.

Kod ženki sa spolnom zrelosti koju dostižu u dobi od cca 6 mjeseci pokljunice, koje se nalaze oko nosnih otvora s obje strane iznad kljuna, postaju smeđe pa čak do čokoladne boje.  U periodu kada su tigrice spremne za parenje, njihove pokljunice se čak mogu toliko povećati (hipertrofirati) da vlasnici ponekad pomisle da se radi o patološkom procesu. Više o bojama i prepoznavanju spola kod australskih tigrica pisali su već i moji kolege u svojim odgovorima Promijenjeno ponašanje papige (našušureno perje, spavanje) / Promjena boje voštanice tigrice i Promjena boje pokljunice i prepoznavanje spola tigrice / Procjena starosti tigrice.

U vezi pitanja oko učestalog češkanja, je li tigrici ponuđeno da se kupa u vodi? Naime, ponekad se zbog zatezanja kože uslijed rasta novog perja ptičice učestalo češkaju. U tim situacijama mogućnost kupanja u kadici nekoliko puta kroz tjedan zna umanjiti tu iritaciju. Isto tako pomaže i ukoliko je u kući suši zrak zbog grijanja ili ukoliko u prostoriji ima duhanskog dima. Naravno, uz to može se raditi o ektoparazitima na koži ili perju tigrice.  

Štete koje nanose paraziti su konstantno uznemiravanje ptice (nemir, nervoza), anemija, promjene na koži koje nastaju usljed kronične iritacije, loš izgled perja ili potpuni gubitak perja, opća slabost, zaostajanje u rastu itd. Ima nekoliko vrsta ektoparazita koji parazitiraju na pticama koje se drže kao kućni ljubimci.

Jedni od češćih ektoparazita kod kućno držanih ptica jesu šugarci, grinje koje buše kožu životinja, stvarajući tunele u kojima polažu jajašca, a hrane se mrtvim stanicama i limfom. Više o bolesti pisala je kolegica u svom odgovoru Promjene na kljunu tigrice – šuga.

Nadalje, može također biti riječ o tekutima, hematofagnim nametnicima na koži peradi i ukrasnih ptica koji se hrane kožnim detritusom i perjem ili sišu krv time kod ptica uzrokujući izraziti nemir i svrbež.  Više o tome pisala sam u ranijem odgovoru Pojačano ispadanje perja i svrbež.

U ponudi Pet centra dostupan je Beapaharov Bogena birdspray, insekticid protiv tekuti, kojm se šprica cijelo tijelo ptice, počevši sa stražnjeg kraja, suprotno od rasta perja. Također, mogu se koristiti i Petvital Verminex kapi, za optimalnu biološku zaštitu protiv svih nametnika na koži, bez kemijskih dodataka. Potpuno su bezopasne, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih tvari.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr