Povratak

Strah, prilagodba i pripitomljavanje nove nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka nimfe, kojeg sam kupio u vašoj trgovini prije više od dva mjeseca, kad je bio star 3-4 mjeseca. Smjestio sam mu kavez na povišeno mjesto, nisam ga forsirao ni na što, opustio se u mojoj blizini i jede, pije i spava u mojoj blizini. Međutim, nikako ga ne mogu pridobiti da mi stane na prst ili da izađe van iz kaveza. Do sada mi je najveći uspjeh da mi gricka bar iz ruke ako mu ga ponudim. Ostavljao sam kavez otvorenim, ali ptica izbjegava izlaz. Također, primjetio sam da čudno reagira na ruku od samog početka, kada mu približim lice, onda mi se približi i pjeva, ali na ruku puše, drhti, bježi od nje ili je pokušava gristi, čak i kad je ruka izvan kaveza. Zanima me je li to normalno, jer od početka to radi, a

budući da je prošlo već više od 2 mjeseca kako ga imam, već sam lagano zabrinut. Kako da postupim da konačno pridobijem njegovo povjerenje i je li moguće da ovakvo ponašanje ukazuje na nekakvu traumu koju je ptica mogla doživjeti od hvatanja rukama nekad u prošlosti?
Hrvoje

O: Ptice, na žalost, doživljavaju veliki stres prilikom "lovljenja" kako bismo je spremili u krletku ili u kutiju za transport do novog odredišta te prilikom samog transporta, a zatim vađenja iz kutije te dolaska i adaptacije na novu sredinu.

Osim toga, nimfe se jako plaše promjena u okolini. Sve novopridošle ptice provode vrijeme prilagodbe na novu okolinu, a naročito su tijekom prvog tjedna osobito plašljive. Plaši ih Vaša ruka koju gurate u krletku kako biste je dohvatili, unutrašnji dekor krletke, nagli pokreti malih životinja ili djece, stranih ljudi koji Vam dolaze u posjetu. Također se plaše glasnih zvukova, poput vikanja, dubokih glasova, visokofrekventnih zvukova, glasne glazbe radija ili televizora, udaranja vratima, lajanje psa, grmljavine i slično.

U reduciranju stresa zahtjev je sigurnija okolina za njega. Osjećaju se sigurnijima ako je krletka jednom stranom smještena uz zid, udaljena od glavnih ulaznih vrata i slično, tako da ste dobro učinili smjestivši krletku na povišeno mjesto.

Naravno da i ptice pamte neugodna iskustva pa je moguće da je Vaš ljubimac upamtio proživljenu nelagodu, koja je mogla nastati već i kod uzgajivača.

U svakom slučaju, morat ćete ga postepeno i vrlo polako navikavati na ruku kako bi se u blizini nje osjećao sigurnom.

O pripitomljavanju nimfe i učenju na ruku sam detaljno pisala ovdje.

Vjerojatno će u slučaju Vašeg ljubimca trebati i dulje vremena jer ćete ga najprije morati navikavati na Vašu ruku dok je samo blizu krletke, a stajanju na prst može prethoditi i navikavanje na prečku koja služi umjesto Vaše ruke.

Princip je isti: najprije slijedi navikavanje na prečku. S vremenom možete prečku skraćivati kako bi Vaš prst ili ruka bili što bliži ptici pa bi u konačnici cilj bio da stane na prečku ili na Vaš prst.

Na žalost, nema tajne recepture da se nimfe brzo nauči na željeno, pripitomljavanje ponekad može i dulje potrajati (pa i nekoliko mjeseci), a ovisi individualno o temepramentu nimfe. No, mišljenja sam da će se uz Vašu neizmjernu ljubav Vaš ljubimac vrlo brzo u potpunosti pripitomiti, na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr