Povratak

Sumnja na bolesno stanje i otežano gutanje tigrice | Vitaminski dodatak uz terapiju antibioticima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
DinaDodic web


Odgovara:
Dina Dodić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam mužjaka papigicu tigricu i duže vrijeme ga nešto pati i slabo jede. Meni se čini kao da ga pati gutanje pa me zanima što bi to moglo biti? Kod mene je godinu dana. Povremeno namješta vrat, radi trzaje gore-dolje sa vratom. Trenutno dobiva antibiotik koji mu je dao veterinar. Franjo

O: Teško je znati što se točno događa, posebice bez pregleda tigrice. Također su pregledi i mogućnosti terapije kod ptica uvelike ograničene. U svakom se slučaju, kadaje papiga bolesna preporuča grijati ju, što možete učiniti tako da njen kavez stavite bliže nekom izvoru topline (peć, radijator). Odlično je što ste započeli terapiju antibioticima, još bih Vam dodatno preporučila vitamine, npr. DIAFARM Vitaminski sirup za ptice, 5 kapi u svježu vodu svaki dan i da započnete što prije dok traje terapija antibioticima jer će vitamini povoljno utjecati na otpornost Vaše papige.

Trzanje vrata gore-dolje nije neuobičajeno kod papigica, na taj način one pomažu gutanje hrane. Također pazite da je voda za piće sobne temperature jer sada, u zimskom periodu i hladna voda bi  mogla biti problem Vašem ljubimcu.

Detaljnije o bolesnim stanjima papiga možete pročitati u prethodnom odgovoru moje kolegice, objavljenom pod naslovom Slabost, bolesna stanja i napadaji kod tigrica.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr