Povratak

Sumnja na bolesno stanje ptice i postavljanje dijagnoze - klinički pregled i dodatne pretrage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Pročitao sam Vaš odgovor gospođi Ani, vezan za tumore kod tigrica.Moja tigrica ima sličan problem. Ima proljevast izmet, antibiotici ne pomažu. To traje već skoro pa dva tjedna. Nekada izmet zna biti "uobičajen" pa nakon par dana opet isti problemi. Po Vašem odgovoru, da zaključim da moja tigrica ima neizlječivih problema s bubrezima? Je li to znak da otkazuju oba bubrega ili su to simptomi kod problema sa samo jednim bubregom? Koliko mojoj ptici to smeta? Osjeća li bolove, budući da na njoj ne primijetim da ju boli? Budući da sam iz Splita, teško mi je dolaziti do Zagreba na detaljnije pretrage koje ste savjetovali gospođi. Što da radim? Postoji li kakva šansa za izlječenje i koliko ptice mogu živjeti s navedenim problemom? Tigrica mi je stara 4 godine. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Srdačno, Marin


O: Anamneza je vrlo značajna za postavljanje dijagnoze bolesti ptica, a o tome ovisi i pravilna terapija. Često naizgled sporedan anamnestički podatak može biti presudan za konačnu dijagnozu.

Mnoge bolesti mogu proizaći iz nepravilnih načina i uvjeta smještaja, hranjenja, postupanja prema životinji.

Prvi znakovi u ptica ostanu često neprimjećeni od vlasnika. To potječe od života u divljini jer će bolesna ptica pokušati zadržati normalan izgled što je duže moguće, da ne postane meta za predatore. Zbog toga vlasnik primjeti da nešto nije u redu kada bolest već duže traje. Ubrzan rad srca, gušavost, poremećeno disanje i izmijenjen izgled stolice najčešći su prvi znakovi bolesti.

Klinička pretraga započinje pregledom  kaveza i sadržaja u kavezu, izgledu poda, rasporedu prečki, izgledu i smještaju hranilice i pojilice, regurgitiranog sadržaja i izmeta. Nakon pažljivog hvatanja i obuzdavanja ptice potrebno ju je izvagati, po potrebi izmjeriti temperaturu, a zatim se pomno pregledava perje i koža, pretraga vidljivih sluznica, trijas (temperatura, bilo i disanje), stupanj hidratacije te pojedini organi. Može se uzeti bris iz voljke ili kloake i poslati na bakteriološku pretragu.

Dodatne pretrage su slanje izmeta iz kaveza na koprološku pretragu i vađenje krvi za hematološku pretragu.

U postavljanju dijagnoze tumoroznog bujanja jetre i bubrega, uz klinički i rentgenski nalaz, pomaže mjerenje vrijednosti određenih biokemijskih parametara krvi (promjene na bubrezima nalazimo porast razine mokraćne kiseline).

Savjetujem Vam da se barem čujete telefonski s kolegama koji su educirani za liječenje ptica i rade taj posao svakodnevno u praksi pa je moguće dogovoriti i suradnju sa njima i Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr