Povratak

Sumnja na bolesno stanje ptice - važnost precizne dijagnoze i prikladnog liječenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Po Vašem odgovoru zaključila sam da moja tigrica ima tumor zbog kojeg postupno otkazuju bubrezi. Ima vodenastu kakicu već dva tjedna i primijetila sam da imai problema sa desnom nogicom. Na jednom forumu sam pročitala da taj problem s nogom može biti i povezan upravo sa zatajenjima bubrega jer, valjda, pritišće živac u nozi koji ptičici onemogućuje nesmetano kretanje. Hoće li postupno otkazati i druga nogica, možda krilo ili nešto drugo? Koliko ptica može živjeti s tim.

Hvala,

Anita


O: Zdrave papigice tigrice imaju čvrstu, gotovo suhu stolicu, spavaju uvijek na jednoj nozi, sjajnih su očiju, veoma živahne i pokretljive, imaju glatko perje, koje je priljubljeno uz trup, a ponašanje im je veoma nestašno jer su po prirodi takve. Ako se papigice tigrice ne ponašaju tako i ako im nije takav vanjski izgled, onda nas to odmah upućuje na to da pojačamo pozornost i da češće promatramo pticu.

Mnogi klinički znaci kod tigrica i drugih ptica su nespecifični, tj. javljaju se kod bolesti čija osnovna priroda može biti veoma različita. Ptice dobro prikrivaju znakove bolesti i ponekad je potrebno iskustvo i strpljenje da bi se mogli uočiti svi znaci bolesnog stanja.

Bolesno stanje u ptica nije moguće pravilno liječiti niti prognozirati stanje ukoliko se ne utvrdi o čemu se točno radi. Za potonje je potrebno provesti određene postupke, a u svrhu postavljanja dijagnoze. Dijagnoza je izraz koji se u medicini koristi za identificiranje pojedinog oboljenja. Dijagnozu postavlja doktor veterinarske medicine na osnovu anamnestičkih podataka (skupina podataka prikupljenih od vlasnika koji uključuju osnovne podatke o životinji i simptoma koje ona pokazuje), općeg kliničkog pregleda te dodatnih laboratorijskih pretraga. Dijagnozu je moguće postaviti jedino u veterinarskoj ambulanti.

Općenito, u papigica tigrica držanih u zatočeništvu česta je pojava tumora. Javljaju se u odrasloj dobi od 1. do 8. godina. Kao i u drugih vrsta životinja, u ptica se razlikuju dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po tijelu), niti recidiviraju (nakon kirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima te se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni. Više o tumorima u tigrica pisala je kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. ovdje.

Probavni pak problemi, a prvenstveno proljev, mogu biti, osim kao popratni simptom raznim tumoroznim tvorevinama, i posljedicom drugih uzroka: uzbuđenje i puno kretanja, obilje voća i povrća u prehrani, preobilni obroci te infekcije (paraziti, bakerije, virusi i gljivice).

O problemima s kretanjem u papigica pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr. vet. med. ovdje.

Glavni uzrok treba dijagnosticirati te odrediti terapiju, zbog toga se treba obratiti specijaliziranim ambulantama za bolesti kaveznih ptica (Veterinarski fakultet Zagreb). Papigicu do tada treba držati u što idealnijim uvjetima -topla prostorija bez dima i propuha, bez mnogo buke (TV), hranu i vodu postaviti da bude što lakše dostupna, u vodi za piće dodati vitamine bogate B kompleksom, posebno B1 vitamin kao podršku živčanom sustavu.

Daljnju prognozu stanja može Vam dati samo veterinar koji je pregledao ptičicu, a ja se iskreno nadam se da će nalaz pokazati povoljan ishod za Vašu ljubimicu, te da Vas čeka još dugo i ugodno druženje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr