Povratak

Sumnja na zaostajanje jaja u kloaci papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Šaljem Vam u privitku sliku svoje papigice samo da znate o kojoj se vrsti papige radi. Uglavnom, zabrinuta sam za nju jer prije 3 dana je snijela jaje po prvi put od kada je ja imam (već 10 godina), ne znam točno starost papige. Od tada ona samo leži, ne kriči ni ne javlja se, vrlo slabe reakcije, a kad sam je pustila izvan kaveza, samo je malo prošetala i vratila se odmah u kavez ležati. Je smo li pogriješili što smo izvadili jaje iz kaveza? Šta bi joj mogo biti i kako joj pomoći?
Unaprijed zahvaljujem, vrlo zabrinuta

O: Papiga na priloženoj fotografiji ima nakostriješeno perje, što upućuje na mogući

zdravstveni problem.

Pošto je snijela prvo i samo jedno jaje, i to nakon duže vremena (što je česta pojava kod većih papiga), nerijetko dolazi do zadržavanja sijedećeg jaja u kloaci te ženke izgledaju bolesno, sjede većinu vremena, malo se kreću i lako ih je uloviti i uzeti u ruku. Jaje se kloaci zadržava najviše do dva sata, ako je došlo do zastoja uzrok je najčešće infekcija (upala i natečenost sluznica i spolnih žljezdi koji sudjeluju u stvaranju jaja); manjak vitamina i minerala (tanka ljuska jajeta te ona puca u kloaci i zaostaje) u ishrani papige; nepovoljni vanjski faktori, poput hladnoće, premalo ili previše vlažnosti prostorije, grubo manipuliranje pri davanju hrane, pranju krletke, učestala promjena mjesta držanja krletke.

Preporuča se povisiti temeperaturu prostorije do 33 stupnja C, masirati kloaku, namazati uljem da bi eventualno zaostalo jaje izašlo lakše van.

Naravno, ovo je samo pretpostavka što bi moglo biti uzrok promjenjenog ponašanja Vaše papige, a za točnu dijagnozu potreban je pregled od strane veterinara koji je specijaliziran za bolesti kaveznih ptica (Veterinarski fakultet Zagreb - Zavod za bolesti peradi s klinikom).

Ako papiga ponovno snese jaje, ostavite ga u krletci do daljnjega, neka se brine o njemu i vjerojatno će lakše snijeti slijedeće (4-6 jaja), a nakon 20-tak dana možete ih maknuti. Zbog nešenja jaja papigi osigurajte dosta kvalitetne hrane, grit, sipinu kost, vitamine i svježe voće.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr