Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu staru 5 godina, ženka je. Jučer sam nabavila mužjaka starog 3 godine i nabavila im ogroman kavez, da imaju mjesta i da se mogu družiti, ali postoji problem - moja nimfa je dosta vremena sama i sada se boji mužjaka, svaki put kada joj on priđe ona pobjegne od njega. Pokušala sam na sve načine spariti ih, ali ona uopće nije zainteresirana i ne obraća pažnju na njega. On još uvijek nije ništa jeo od jučer popodne i jako se bojim da mi ne ugine, više stvarno ne znam šta da radim, zato vas molim ako mi možete dati kakav savjet? Hvala, Silvija

O: Za sve je potrebno malo strpljenja, s Vaše strane, a i od strane ptičica.

Obje ptice već imaju svoje svakodnevne i uobičajene navike, te svaka mala promjena njihovog životnog ritma kod njih izaziva promjene u ponašanju (povlačenje od strane ženke u novonastaloj situaciji dijeljenja krletke s mužjakom). Mužjaku je također novonastala situacija, smanjeni apetit može biti posljedica promjene načina hranjenja, nova posudica za hranu, drugačija pozicija posudice i pojilice u krletci nego inače. Raspitajte se kod prethodnog vlasnika o njegovim dnevnim navikama i kakav je bio raspored posudica u bivšoj krletci.

Za privikavanje nimfi bit će potrebno oko 2-4 tjedna. U tom periodu nastojte posvetiti pažnju podjednako i ženki i mužjaku, pričajte s njima, pokušajte novog člana polako dotaknuti rukom dok se ne opusti i potpuno prijeđe na Vašu ruku.

Za sada im nemojte davati mokru ili svježu hranu (zbog mogućih probavnih smetnji uvjetovanih stresom novonastale situacije), već samo sjemenje kroz ovih 10-14 dana. Nakon toga, možete im polako dodavati svježe voće ili povrće. U vodu za piće tokom ovih dana prilagodbe dodajte vitaminski pripravak (Omni-vit) koji u sebi sadrži i B1 vitamin nužan u periodu prilagodbe.

OZNAKE: