Povratak

Suživot para japanskih galebića i para dijamantnih zebica u istoj volijeri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Budući da imam par japanskih galebića, a ovih dana se spremam u Vašu trgovinu po par dijamantnih zebica, zanima me da li je moguće da ta dva para žive u zajedničkoj volijeri? Ako je moguć njihov zajednički suživot, molila bih Vas da mi kažete koje uvjete bih predhodno trebala zadovoljiti (prostor, prehrana i sl.).
Unaprijed hvala, Lili

O: Prema preporukama uzgajivača ptica,kod odabira krletke mora se obratiti pažnja više na duljinu nego na visinu iste. Poželjno je da ptica unutar krletke može nesmetano raširiti krila, a kod prijelaza s prečke na prečke da koristi barem malo i

svoja krila. Ako samo skokom prijeđe s prečke na prečku, smatra se da je to vrlo loš ambijetalni faktor te će se loše odraziti na zdravlje ptice.

Za jedan par (zebice, galebići) minimalno je imati krletku dimenzija 50 cm/ 35 cm /40 cm visine. Unutar nje treba postaviti zatvoreno gnijezdo od slame koje možete nabaviti u Pet centru te ga postavite u jedan od kuteva krletke, a ispred gnijezda poželjno je postaviti prečkicu da bi ptičice lakše ulazile i izlazile.

Zebice i japanski galebići idealni su za držanje u istoj krletci jer je poznato da su obje vrste dobri roditelji te u slučaju problematičnog roditeljstva (uginuće) druga vrsta preuzima mlade i othranjuje ih dok ne postanu sposobni za samostalni život.

Također, u Pet centru možete nabaviti gotove smjese sjemenja za obje vrste (koristi se ista mješavina), uz obavezni  dodatak grita, sipine kosti, drvenog ugljena jednom tjedno i kadice jer se obje vrste vole rado kupati, čime održavaju svoju higijenu kao i čistoću podmlatka.

Prvih tjedan dana imajte parove pod kontrolom, nastojte uočiti moguće uzroke neslaganja, premali broj zdjelica za vodu i hranu, gnijezdo za svaki par, dovoljno prečkica i slično, te odmah popravite situaciju nabavkom nužne opreme koja će osigurati idelanu zajednicu ove dvije vrste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr