Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Danas sam kupio tigricu. Jako je mlada, ne zna da leti, mali joj je rep i čini mi se da ne zna da jede. Možete li mi reći, ako ne bude jela, čime bi mogao da je kljukam ili hranim iz šprica? Bojan

O: Pretpostavljam da ste tigricu kupili u nekoj od trgovina kućnim ljubimcima, a tamo ptice dolaze od uzgajivača. Uzgajivači obično drže veći broj ptica u volijerama, gdje su roditelji i mlade ptice, pošto one i u prirodi žive u većim jatima. Roditelji se brinu za mlade dok ne nauče sami jesti i onda se mladi odvajaju te potom idu u prodaju.

U Vašem slučaju, mlada ptica najvjerojatnije treba vremena za prilagodbu na novu okolinu, pošto je do jučer bila okružena većim brojem svojih srodnika, a danas je u novoj krletki u kojoj nema drugih ptica, tišina je i posudice za hranu i vodu su drugačije.

Stoga, nije ju potrebno hraniti jer ona vjerojatno zna jesti sjemenke, a naći će ih sama kad ogladni.

Preporučam Vam da novonabavljenu tigricu stavite u krletku i ne puštate ju van 2 do 3 tjedna, dok se ona ne privikne na okolinu i na Vas.

Kad ju, nakon tog perioda, odlučite pustiti iz krletke, obavezno navucite zavjese na sve staklene površine jer bi se tigrica mogla ozbiljno ozlijediti ako se zaleti u prozor ili vrata. Nemojte ju loviti i tjerati da uđe u krletku, ona će se sama vratiti kad ogladni.

Krletku ne treba premještati, neka stoji na mjestu koje ste predvidjeli za nju, a da nije izložena izvorima topline (radijator, izravna sunčeva svjetlost), propuhu, ni prevelikim promjenama temperature.

Savjetujem Vam da pticu ni ne vadite iz krletke, ne pravite nagle pokrete te da pričate tihim glasom, jer bi se ptičica, u suprotnom, mogla prepasti, a prestrašenu pticu će kasnije biti teško pripitomiti i nešto naučiti.

Najvjerojatnije se radi o mladoj ptici koja prvi put mijenja perje i zato ima kratak rep, koji će kroz kraće razdoblje izrasti do prave veličine.

Korisne savjete o brizi za tigricu možete pročitati u rubrici Tigrica.

Savjete kolegice mr.sc. Ljiljane Vrhovac Uzur, dr.vet.med. o prehrani tigrica možete pročitati ovdje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti i da će Vam tigrica biti drag ljubimac.

OZNAKE: