Povratak

Tigrica i strah od mobitela - postupno privikavanje ptice na nove predmete u okolini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam papigu tigricu, mužjak je i jako ga često slikam. Imam mobitel koji nema blic, tako da mislim da se ne bi trebao bojati, ali kad stavim mobitel da ga slikam, ptica se ukipi i ne miče. Isto je tako kad mu pokušam snimiti glas, ali onda mobitel stavim pored njegovog kaveza da ga ni ne vidi, a on odmah prestane pjevati. Boji li ga se ili je nešto drugo u pitanju?
Marijana

O: Tigrice su općenito vrlo teritorijalne i sumnjičave kada su u pitanju nove stvari. Vaš ljubimac se očito boji mobitela i vjerojatno ga shvaća kao nekakvu prijetnju. Ista se stvar događa i s novim igračkama, odnosno tigricama treba vremena (nekima više, nekima manje) da se priviknu na nove stvari u blizini ili u samoj krletci.

Najbolje bi bilo da se tigricu postupno navikava na novi predmet tako što ćete ga za početak smjestiti negdje u sobi gdje ga tigrica može vidjeti.

Drugi se dan novi predmet približi krletci s time da ne smije biti u razini s tigricom već nešto niže. Na taj način će se ptica osjećati dominantno zato što je više pozicionirana isto kao što bi se osjećala ugroženom kad bi novi predmet ili igračka bila iznad nje. Treći se dan novi predmet objesi s vanjske strane krletke i to pri dnu te čeka da ga papigica sama dođe istražiti što može potrajati i nekoliko dana. Tek kada tigrica počne kljucati novu igračku tek tada ju se može objesiti na mjesto koje smo zamislili, ali još uvijek s vanjske strane krletke. Na taj će se način tigrica i dalje osjećati sigurno u svojoj krletci. Nakon što se počne igrati s novim predmetom i nakon što se poptuno privikne na njegov oblik i zvuk odnosno nakon što ga prestane doživljavati kao prijetnju tek tada ga se može sigurno objesiti u krletku bez da se ptica više boji.

Sličan postupak probajte izvesti i s mobitelom odnosno postupno navikavajte papigicu na njegovu prisutnost. Moguće je da se Vaš ljubimac boji mobitela općenito ili da mu blješti odnosno da vidi svoj odraz u njemu ili mu pak smeta neki zvuk koji mobitel proizvodi prilikom snimanja i slikanja. U svakom slučaju vjerujem da će se tigrica polako opustiti, ali trebate joj dati vremena.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr