Povratak

Tigrica se ne oslanja na nogu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zamolila bih vas za savjet. Imam tigricu oko 6 godina. Prije dva tjedna primjetila sam da ne može stajati skroz na jednoj nozi i da je često drži podignutu. To se dogodilo već dva puta, ali joj je bol brzo prošla i sve je bilo u redu, ali sada traje već oko tjedan dana. Ne može se oslanjati na tu nogu. Ako mi možete reći razlog ili savjet što da napravim? Hvala, Marina

O: Papigama koje borave u kavezima ili krletkama je kretanje ograničeno i više miruju pa se kandžice na njihovim nožicama manje troše i postaju preduge pa ptice mogu zbog toga podizati nogu s prečke.

Pravilan odabir štapića za stajanje umanjuje mogućnost prerastanja noktiju. Nokat mora uvijek biti zaboden u sredinu štapića, što bi značilo da je promjer stajalice optimalan. Kod tigrica je uputan promjer prečki je od 1 do 1.5 cm. Pravilnim odabirom stajalice za vašeg ljubimca spriječit će prerastanje noktiju, tako da neće biti potrebno često i stresno skraćivanje noktiju.

Ako su noktići prerasli i moramo ih podrezati, to činimo škarama ili kliještima za tu namjenu (možete ih nabaviti u Pet centru). Prst ptičice prethodno treba okrenuti prema izvoru svjetlosti kako biste procijenili do kuda ide krvna žilica. Nokat se odreže 2 mm od mjesta gdje završavaju žilice, tj. tamo gdje je puni neproziran nokat. Ako Vam je prvi put ili se ne smatrate dovoljno spretnima, potražite pomoć stručne osobe. 

U svakoj krletki trebaju biti štapići barem dva različita promjera, kako bi mišići nogu ptičice stalno "radili" te tako spriječili spazam nogu, koji može biti poguban.

Spazam je motorička disfunkcija koju karakterizira povišeni tonus mišića (posebno skupine antigravitacijskih mišića). Mišićni tonus je osnovna napetost mišića, koja uvijek postoji, ali s različitim intenzitetom.

Niste mi naveli da li primjećujete kakve promjene na nogama ili noktima. Naime, promjene mogu biti uzrokovane ozljedama, parazitima, infekcijama ili nekim organskim  bolestima. O pomjenama na nogama ptičica pisao je kolega Dragan Vešović dr.vet. med. ovdje.

Za točno postavljanje dijagnoze potreban je detanjan klinički pregled. Savjetujem Vam da se za pomoć se obratite na Veterinarski fakultet u Ambulantu za ptice (tel. 01/2390-410) ili Vašem veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr