Povratak

Tigrica spava na žicama krletke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam papigu staru oko 3 mjeseca. Zanima me zašto u kavezu ne spava na svojoj prečci, nego na žicama unutarnjeg kaveza? Dakle, sa strane na visinu kaveza se popne i tu spava preko noći. Inače, preko dana sjedi na prečci ili kad je pustim van sve je ok. No, navečer kad joj ugasim svjetlo, popne se na vrh kaveza na žice sa strane unutar kaveza i tako spava. Pokrijem kavez sa laganim  prekrivačem koji nije dugačak, tako da kavez nije pokriven u cijelosti, da ima zraka. Probao sam i da je ne pokrijem, no ona i dalje tako spava. Također sam ubacio još jednu prečku, malo tanju (uz postojeće dvije deblje), no nije do toga. Uunutra ima sve potrebno i ljuljačku na kojoj također može spavati.   Dakle, zanima me da li

je to normalno da spava na žicama kaveza ili joj ipak nešto smeta?
Hvala unaprijed na pomoći, Saša

O: Vaša papigica je vjerojatno doživjela neki oblik stresa, odnosno neugodan događaj vezan uz prečkice. Najčešće im zapne prstić ili noktić između žica i prečke te nakon toga izbjegavaju stajanje (posebno noću) na njima.

Pokušajte promijeniti vrstu prečkica, ako ste do sada koristili plastične, nabavite i postavite drvene i obrnuto (umjesto drvenih postavite plastične).

Također, bilo bi uputno provjeriti da li su prisutne tekuti, koje najviše uznemiravaju ptice noću, a danju se skrivaju u raznim utorima unutar krletke, tada je uočljivo i promijenjeno ponašanje ptičica (često se otresuju, čiste perje nervoznim pokretima,opada apetit). Papigu u tom slučaju treba pošpricati antiparaztikom (npr. Bogena), a krletku oprati vrućom vodom i čvrstom četkom.

Jedan od problema, koji bi mogao uzrokovati ovakvo spavanje na žicama krletke je i neadekvatna ishrana ili nedostatak minerala i vitamina, pošto se radi o mladoj papigici koje najčešće u toj dobi mogu imati zdravstvene probleme vezane uz formiranje kostiju, zglobova i ligamenata. Potrebno je davati minerale, čiji je najbolji izvor grit ili mljevene školjke. Također, savjetuje se dodavati i vitamine u vodu za piće kroz sedam dana, potom napraviti pauzu od tjedan dana i onda opet ponoviti isto.

Također, uputno je provjeriti i mjesto na kojem držite krletku, da li se nalazi blizu kućanskih uređaja (hladnjak, TV, radio...) koji uzrokuju vibraciju, svjetljenje i jače zvukove pri svom radu, što sve može uplašiti pticu, posebno noću kada se one odmaraju, dok vlasnici uglavnom tada gledaju i slušaju televiziju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr