Povratak

Tigrica "zijeva" - bolesti dišnog sustava u ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zašto tigrica zijeva? Počelo je prije dva dana. Imam ju već oko 5 godina. Normalno jede i pije, ali često zijeva i nakostriješi svoje perje. Pa ju češće prnalazim da spava i spava. Izgleda mi kao da nikad nije spavala. U takvim trenucima zagura svoju glavu u perje na leđima i nalazi se u takvom položaju. Jučer sam joj kupila i neke vitamine. Vidjet ćemo što će biti dalje, ali ja bih ipak vas savjet. Hvala, Jasminka

O: Bolesti dišnog sistema kod ptica najčešće izazivaju sljedeće simptome: izraženi pokreti prsiju zbog otežanog disanja,  nosni iscjedak,  ritmičko  pomicanje  repa ili  

glave, odmicanje krila od tijela, istezanje vrata, kašalj, promijenjeno uobičajeno glasanje, povraćanje i disanje otvorenim kljunom (javlja se uz upalu gornjih dišnih puteva).

Razvoj ovih bolesti pospješuje malnutricija "- poremećaj u organizmu nastao zbog smanjenog ili prekomjernog unosa hrane, a odražava se na umanjenom ili prekoračenom unošenju nutritivnih tvari. Hipovitaminoza vitamina A i suha pojačana toplina okoline također su česti uzrok poremetnje, a ostali uzročnici su bakterije, mycoplasme, chlamydie, virusi, gljivice i nametnici poput Cnemidocoptesa.

Svi uzročnici dovode do zadebljanja mukoznih sluznica (zatvaraju se normalni otvori na nosu, otvori koji vode do sinusa i zračnih vrećica), stvara se povećani iscjedak koji dodatno začepi već zadebljane otvore. Liječi se prema uzročniku, što znači da bi trebalo pticu odvesti u specijaliziranu ambulantu za ptice (Veterinarski fakultet u Zagrebu), uzeti bris i odrediti uzročnika, a prema uzročniku određuje se i terapija (nystatin, tylosin, ivermectin i drugo).

Vlasnik može ptici korigirati ishranu i načine držanja, dodati vitamine u vodu (posebno obratiti pažnju na A vitamin), držati u prozračnoj prostoriji, a ne u zadimljenoj, povećati temperaturu okoline za par stupnjeva Celzijusa, davati mokru hranu ili takozvani "pastonćino", a također preporučam i Bachove granule za prvu pomoć koje se otapaju u vodi za piće tokom 7-10 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr