Povratak

Tigrica čupa perje kada je vlasnik odsutan - emocionalni stres

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo tigricu staru 2,5 godine, koja slobodno leta po stanu i jako je pitoma. Naš problem je kad odemo na put 3-6 dana ona svaki put strašno baca perje, mada joj svaki dan susjeda mijenja vodu i pali radio te mijenja hranu, voće i peršun. Možemo li još nešto poduzeti da lakše podnese naše odsustvo.
Lp, Ljiljana

O: Problem kojeg spominjete u Vaše ljubimice je vrlo vjerojatno povezan sa pojačanim djelovanjem stresa na ptičicu zbog Vašeg odlaska na put. Ptice su, bez obzira na svoju veličinu i inteligenciju, vrlo emotivna bića i ukoliko se s Vama tako dobro povezala, to je zato što na Vas gleda kao na svoje „ptičje„ društvo. Takve oscilacije u ponašanju česte su kod ptičica koje su držane pojedinačno (jedinke bez društva svoje vrste), odnosno češće ih viđamo kod velikih papiga, no nije rijetkost ni Vaš slučaj. Odlazak, bez obzira što je to tek na par dana, ptičica doživljava kao napuštanje i pojavljuje se strah od gubitka odnosno ptičica zapada u jednu vrstu anksioznosti, tjeskobe možemo reći i tuge. U ptičjoj svijesti poimanja vremena pitanje je koliko one zaista mogu percipirati da Vas neće biti samo tri dana.

Uzrok anksioznosti pretežito leži u psihološkim čimbenicima, emocionalni stres često može biti dodatni faktor koji uzrokuje tjeskobu. S druge strane, simptomi su anksioznosti izravne manifestacije pobuđenosti perifernog autonomnog živčanog sustava. Sve što činite je dobro, i radio koji svira i gospođa koja ju obilazi, no međutim ptičici očigledno to nije dovoljno. Kako se tuga projektira i somatski, tj. gubitkom ili čupkanjem perja, ne bi bilo loše da pokušate i sa preparatom kojeg jednostavno možete aplicirati ptičici kroz vodu za piće, a radi se o Bachovim cvjetnim mješavinama.

U ponudi naših ljekarni ima BACHOVA MJEŠAVINA br. 2 u obliku globula kao biološki dodatak prehrani za kućne ljubimce. Globule su u bazi cvjetne mješavine biljaka aspen (Populus tremula), cvjetolisna šljiva (Prunus cerasifera), obična sunčanica (Helianthemum nummularium), te mimulus (Mimulus guttatus).

Ove biljke u kombinaciji su se pokazale izvrsne za ublažavanje stanja pojačanog straha, tjeskobe i utjecaja stresa na tjelesni metabolizam i psihu životinja. Globule su dobre utoliko što se ih bez loših posljedica po zdravlje ptice može davati i u duljem periodu. Dakle mogli bi početi sa davanjem nekoliko dana prije odlaska na put, da na neki način pripremite organizam ptičice na stres i na taj način izbjegnete reakciju ili je ublažite. Savjet o doziranju i dodatne informacije svakako možete tražiti od naših veterinara.

Malenoj tigrici možete pokušati staviti dodatno i ogledalce u kavez, da ju na neki način zavarate da ima društvo te igračku u obliku ptice koju možete naći u našim dućanima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr