Povratak

Tigrice probiru sjemenke iz gotove mješavine hrane - iznenadna izbirljivost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Htjela bih Vas pitati za savjet uvezi hrane za tigrice... Imam 2 tigrice stare godinu dana. Od kada smo ih imamo koristimo Budgies Prestige hranu. U zadnje vrijeme primjetila sam kako su moje tigrice postle izbirljive, što me začudilo je prije nismo imali nikakvih problema. Trebam li im u hranu dodati neke poslastice ili potpuno promjeniti hranu? Koju hranu biste mi preporučili? Molim Vas odgovorite mi brzo jer se već počinjem brinuti, hvala. S poštovanjem, Dora 


O: U prirodi, slobodne tigrice pomno izabiru sjemenke koje su nedavno ispale ili koje još lagano vise na vršku trave ili grančice matičnog bilja. Također, bitan je je i miris sjemenki koji mora biti slatkast i svjež, sjemenke ne smiju biti ni previše vlažne (optimalno do 12 % vlage, sjemenje vlažno 14% odbijaju), hrana ne smije biti ni presuha (teško konzumiraju i mrve), ne smiju u sebi sadržavati plijesni, bakterije (promijenjen okus i miris).

Loša kvaliteta sjemenki uzrokuje promijenjenu probavu (proljev) i razvitak bolesnog stanja.

Dugo držanje kupovne hrane za tigrice u nedakvatnim posudama,otvorenim ambalažama i držanje u lošijim uvjetima (pretopla prostorija, vlažna prostorija, blizina druge hrane zagađene moljcima, npr. brašno za kolače i drugo) mijenja kvalitetu i okus sjemenja te će ptice početi odbijati.

Predlažem Vam da posjetite Pet centar gdje je dostupan velik izbor gotovih mješavina sjemenja za tigrice, kao i raznovrsnih poslastica, a našu aktualnu ponudu možete razgledati i online, na stranicama naše internetske trgovine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr