Povratak

Tigrice u društvu - agresivno ponašanje ženke prema novonabavljenom mužjaku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam tigricu mužjaka, starog 3 god. Nedavno sam kupila ženku. Kada su vani slažu se, ali u kavezu ga ženka zna ugristi ako se popne gore, u biti mužjak je stalno niže od nje. On bi se igrao i sve, a ona ne želi. A kada ih pustim van ženka stalno leti za njim i ako pustim samo njega van ona se dere za njim i vani ne može bez njega i vani ga neće ugristi, dok ga u kavezu grize. Ne znam što da radim, ne želim da ga grize, čak kad ga ugrize ja se izderem na nju i nju maknem dolje da on može biti gore, ali opet se događa. Ne znam da li da kupim veći kavez, iako je i ovaj dosta velik. Ne znam da li je to normalno u početku jer strah me da mu ne bi nešto napravila. Hvala unaprijed, Marika


O: Tigrice ženke češće pokazuju agresivnost od mužjaka. To se ispoljava naročito u situacijama kada nesu jaja, pripremaju gnijezdo ili kada je kavez mali.

Ponekad je potrebno samo određeno vrijeme za prilagodbu, nakon čega se stanje normalizira.

Ponekad, međutim, ništa ne pomaže i dominantnost ženke tigrice ostaje nepromijenjena. Dok god mužjak uzmiče, neće biti ozbiljnijih problema, odnosno borbe. Ukoliko on ne pristane na uzmak, doći će do borbe i mogućeg ponekad i ozbiljnog ozljeđivanja. Tada je najbolje ptice odvojiti.

U divljini nisu zabilježeni slučajevi borbe između tigrica, već isključivo u zatočeništvu, što govori da vjerovatno žive preblizu, odnosno na malom prostoru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr