Povratak

Tumor kod tigrice i rizici od anestezije pri operativnom zahvatu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ukoliko je veterinar ustanovio da tigrica na leđima ima izraslinu u obliku dobroćudnog tumora (veličine bobice grožđa), koliko je pametno istu izraslinu ukloniti operativno? Naveli su mi da tigrica ima jako mali postotak šanse da se probudi nakon anestezije.
Hvala, Željko

O: Tumori, blastomi (blastom, grč. - klica, rast). novotvorevine, izrasline, prestavljaju ekces normalnog rasta tkiva u autonomnim atipičnim, neprestanim, neograničenim i nesvrsihodnim bujanjem tkiva.

Razlikuju se dobroćudni - benigni tumori i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni tumori se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po tijelu), niti recidiviraju (nakon kirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju), dok se maligni recidiviraju i metastaziraju. Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima te se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni.

U papigica tigrica držanih u zatočeništvu česta je pojava tumora. U papigica se najčešće u potkožju pojavljuje dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast vanjski oblik, dosižu različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čahurom a građene od zrelih masnih stanica.

Javljanje tumora u tigrica vezano je sa pretilošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu biti gotovo neuočljivi, često narastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju(prelaze u čir).

Nema točnih podataka izraženih u postocima o mogućem preživljavanju nakon primjene anestezije kod tigrica, vjerojatno iz razloga što je veća vjerojatnost da će ljubimac duže živjeti s određenom bolesti, nego što je mogućnost da će preživjeti stres i anesteziju.

Najčešće nuspojave kod anestezije kod papiga su poremećaji u disanju i normalnoj funkciji dišnih prohoda, zastoj srca te povišen krvni tlak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr