Povratak

Tumori u papiga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam tigricu staru oko 5 godina. Uvijek je vesela, igra se sa zvoncem i ogledalom, jede i pije normalno, kreće se normalno. No, u zadnjih 10-ak dana primijetila sam da joj se raspoloženje naglo promijenilo. Postala je tiha, ne igra se više, iako i dalje želi van iz kaveza, jede i dalje normalno. Primijetila sam i u  izmetu veliku količinu "vode". Najprije izbaci tu vodu, a zatim ostatak "normalnog" izmeta. Odnijela sam je u veterinara koji joj je dao Enroxil, ali poboljšanja nije bilo. Opet sam je odnijela veterinaru koji joj je ovoga puta dao Sulfadimin 32% i rekao da će terapija trajati najmanje 5 dana i da bi se tada trebalo primijetiti poboljšanje. Danas je 4. dan terapije Sulfadiminom, ali, nažalost, i dalje je izmet isti, a ni raspoloženje moje tigrice nije najbolje (često drijema). Ne znam što da više radim. Bojim se da u pitanju nisu samo bezazleni probavni problemi, već sam pročitala i da takvi mogu biti simptomi kod tumora. Unaprijed hvala na pomoci. Ana


O: U ptica držanih u zatočeništvu ustanovljeno je znatno više novotvorevina nego u ptica koje žive slobodno u prirodi.

Tumori u papiga često se utvrde u koži i potkožju, a susreću se i u drugim tkivima i organima. Identificirano je i opisano mnogo vrsta tumora u sobnih ptica. Klinički znakovi neoplastične bolesti ovise o smještaju i veličini tumora, stupnju njegova pritiska na okolne organe i tkiva te o drugim patofiziološkim procesima.

Lipomi su čest oblik benignog neoplastičnog bujanja masnog tkiva u tigrica. Susreću se na potkožju prsišta i trbuha. Češći su u pretilih papiga jer prekomjerna hranidba ugljikohidratima (zob, barovi..) pridonosi nastanku lipoma. Papigice otežano lete, a veliki lipomi skloni su ozlijeđivanju.

Tumori na organima utrobe često uzrokuju povećanje abdomena. Papigice su jako mršave, apetit im je očuvan, otežano dišu, potištene su i nakostriješene. Boluju i nekoliko tjedana prije pojave povećanog abdomena.

Također, treba uzeti u obzir i da se određene metaboličke bolesti (npr. masna distrofija jetre) i zarazne bolesti (leukoza), također, očituju sličnim simptomima uz probavne poremećaje. U postavljanju dijagnoze pomažu mjerenje vrijednosti određenih biokemijskih parametara krvi (vrijednosti jetrenih i bubrežnih parametara).

Prognoza većine abominalnih organa je nepovoljna zbog toga što, kada vlasnik zatraži pomoć, tumori su već vrlo veliki te također postoji opasnost od jačeg krvarenja i šoka prilikom njihovog odstranjivanja.

Najčešći oblik malignih novotvorevina u tigrica su embrionalni nefromi. Oni uzrokuju postupno zakazivanje bubrega uz simptome slične abdominalnim tumorima: otežano disanje, poremećaji u radu srca, povremeni začep, otežano defeciranje, veći volumen izmeta, ponekad proljevasti izmet i neuspješno liječenje antibioticima.

U tigrica se često spominju i tumori trtične žlijezde, endokrinih žlijezda, spolnih žlijezda, mezenterija, mišićnog dijela želuca i ekstremiteta.

Savjetujem Vam detaljnije kliničke pretrage za koje se možete obratiti na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u Ambulantu za ukrasne ptice, 01/2390-410. Radno vrijeme ambulante je pon., sri. i pet. 9-11 h i uto. i čet. 16-18 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr