Povratak

Tučnjava tigrica u fazi podizanja legla

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Ženka ima 6 jaja i danas tjedan bi se trebali izlegnuti mali točnije 15.12 jer je tada 20 dana što sjedi na jajima , pa mene sada zanima što da ucinim sa muškim jer su mi se papige počele tući ne znam iz kojeg razloga i bojim se da ne razbiju jaja, jer se i u gnijezdu znaju potući, da li je to normano ili ne? Da li trebam muškog maknuti iz kaveza? Hvala na odgovoru. Ivica

O: Pretpostavljam da je riječ o papigama tigricama, a ponašanju tigrica koje žive u paru više možete pročitati na tekstu  Tigrice u paru / Ponašanje tigrica. Tučnjava tigrica u fazi podizanja legla svakako odstupa od tipičnog ponašanja ovih ptica. Ono može biti uzrokovano stresom, panikom ili strahom (nagla promjena količine svjetla, buka, radovi u kući, vibracije zidova kod korištenja bušilica i sl.). Pokušajte pronaći mogući uzrok uznemirenosti ptica, a u vodu im svakako dodajte multivitaminsko mineralni dodatak za ptice.  Mužjaci tigrica aktivno sudjeluju u podizanju mladunaca i bila bi šteta isključiti ga. Međutim, ukoliko ovakvo ponašanje ne prestane najbolje bi ipak bilo odvojiti mužjaka u zasebnu krletku. Iako vjerujem da su Vaše ptice različitog spola, želim ipak istaknuti da obratite pozornost na boju pokljunice ptica i isključite vjerojatnost da su obje ptice ženke.

Ženke legu jaja i bez prisutnosti mužjaka, a isto tako za leženje jaja parenje nije uvijet. S tom pretpostavkom ova jaja nebi bila oplođena, a ženke bi se nadmetale koja će ležati na jajima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr