Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno sam kupio tigricu. Tamo gdje sam je kupio u jednom je kavezu bilo oko njih dvadeset i nisu imali hranilicu, nego im je sva hrana bila razbacana po podu. Kada sam je kupio dva-tri dana je bila u nekom starom kavezu u kojem smo joj hranu stavljali  na dno krletke u malim posudicama. Zatim smo joj kupili novi kavez i ima prave hranilice samo što ona ne želi jesti iz njih ili ih nije još vidjela. Morali smo joj staviti malu posudicu s hranom na dno krletke i tek tada je jela. Kako da ju priviknem na hranilicu? I je li doista nužno podrezati krila papigici dok se pripitomljava, kako da to napravim i mogu li to učiniti običnim škaricama za nokte? Unaprijed hvala! Matija

O: Tijekom prvih nekoliko dana (ali i tjedana) česta je pojava da novonabavljena ptica nema apetita, jede vrlo malo ili nimalo. Razdvajanje od jata i dolazak u potpuno novo okruženje može biti naročito stresno za tigricu što uzrokuje nevoljkost za hranom. U početku je dobro nastaviti ponuditi hranu na koju je tigrica navikla do dolaska u Vaš dom. Hrana na koju je navikla pomaže u ohrabrenju za hranjenjem. Također, pomaže i stavljanje prosa u krletku (bar u klasu) koje je najbolje smjestiti na njeno omiljeno mjesto ili u blizini posudice za hranu. Ovo je tigricama omiljena poslastica i teško joj odolijevaju.

Jedenje sa dna krletke općenito je normalno ponašanje za vrlo mlade ptice jer je to i bio način početaka samostalnog hranjenja. Stoga je sasvim u redu posipati hranu na dno jer tigrica mora redovito uzimati hranu kako bi održala zdravlje. Česta je i pojava da tigrice u početku ne raspoznaju da se u posudicama ustvari nalazi hrana jer su naučene da je hrana na dnu i znaju jesti samo sa dna. Ako tigrica dulje vremena na jede iz posudice, pokušajte spustiti posudicu za hranu na dno krletke ili u još jednu posebnu plitku posudicu staviti hrane na dno kako bi tigrica vidjela hranu. Naime, neke mlade ptice ne doživljavaju prozirne posudice te im je ponekad potrebno pokazati sa koje je strane otvor za hranu.

Isto se odnosi i na konzumiranje vode, vrlo mlade ptice ne razumiju kako uzeti vodu iz pojilice. Pokušajte protresti pojilicu kako bi vidjela da se voda miče ili ispustite kapljicu vode kad je tigrica u blizini. Ako Vaša tigrica ima i vodu ponuđenu na dnu krletke, dok je učite na pojilicu svakako ostavite poznati joj izvor vode sve dok se u potpunosti ne nauči piti iz pojilice.
Pokušavajte i istražujte različite načine na koji će se Vaša tigrica naučiti gdje da pronađe svoju hranu i vodu jer na žalost ne postoji univerzalni način kako naučiti navedeno.

Nadam se da će Vam navedeni savjeti pomoći te da će Vaša tigrica ubrzo normalno uzimati hranu i vodu iz za to predviđenih posudica.
 
O podrezivanju krila u ptica pisala je kolegica mr. Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: