Povratak

Učestale promjene u stolici tigrice / Pravilna prehrana, vitamini i zdravlje tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam papigicu tigricu, mužjaka, godinu dana. Međutim, zadnjih mesec dana ima učestale promjene stolice, tj. par minuta ima vodenastu, a par minuta normalnu pa vas molim da mi kažete s čime mu mogu pomoći, iako imam doma preparat (SANTALINU K3) koji mu povremeno dajem i pazim da nije na propuhu. Inače, ptica je živahna, jede, igra se, priča...

Hvala,
Danijela


O: Simptomi koje opisujete u Vaše tigrice upućuju na čest zdravstveni problem, upalu sluznice crijeva. Više o tome pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Svakako je preparat Santalina (Beaphar) indiciran kod ovakvih problema, no za preporučiti je svakodnevno davanje bar dva puta dnevno u slučajevima probavnih smetnji. 

Savjetujem Vam, ukoliko se stanje Vaše tigrice uz korekciju prehrane te dodatak prehrani za stabilizaciju probave, ne popravi kroz period od tjedan do dva, da ga odvedete na pregled u specijaliziranu Ambulantu za ptice kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica te bi Vašoj tigrici mogli i najbolje pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u pogrešno vrijeme i papigicu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/ 2390-410.

Osim navedenoga, željela bih skrenuti pozornost na pravilnu ishranu tigrice, s obzirom kako je adekvatna prehrana jedan od najvažnijih elemenata održavanja njihova dobrog zdravlja.

Osnovna prehrana tigrica sastoji se od sitnog sjemenja sastavljenu od prosa, zobi, malo pšenice i konoplje. Najbolje su one mješavine koje nose naziv "premium" te sadrže osam do deset vrsta sjemenki, a imaju i vitaminsko-mineralne dodatke.

Osim sjemenki, tigrice se hrane voćem i povrćem. Voće treba činiti bar 10% dnevne prehrane. Papigice većinom rado uzimaju jabuke, kruške sa sjemenom, agrume, grožđe, smokve, marelice, breskve, banane, jagode, maline, borovnice, trešnje i višnje bez koštica, ananas, kivi, mango, papaja. Šljive i nektarine se ne preporučaju jer znaju uzrokovati probavne smetnje.

Što se povrća tiče, ono, kako je bogato biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima potrebno ga je davati svakodnevno i raznovrsno. Mrkva je bogata A vitaminom i neophodna je jednom tjedno, kao i peršin, celerov list i korijen. Kelj, kupus, blitvu i krastavce treba davati s oprezom jer uzrokuju mekanu, vodenastu stolicu pa ih je potrebno davati u manjim količinama.

Voće i povrće treba davati sirovo, dobro oprano i suho a kao poslasticu može se davati bar u klasu s biranim sjemenkama i ukusnim voćem i medom, ali umjereno jer takve poslsatice često dovode vo povečanja tjelesne težine jer su iznimno energetski bogate. Voda mora biti svježa i stalno dostupna za konzumiranje.

Također, treba pomno pratiti jede li tigrica sve sjemenke u mješavini, jede li samo voće ili živu hranu i sl. Ukoliko ne jede pravilno i raznovrsno, neophodno je u prehranu dodavati vitaminsko-mineralne dodatke (mineralni blokovi za brušenje kljuna, sipina kost, jodirana voda, "Muta vit" (Versele-Laga) kapi, "Prime" (Hagen) prah, ili JBL Vitamini za ptice), a naročito je ovo bitno prilikom mijenjana perja (mitarenje).

Oboljenja mogu biti uzrokovana i neadekvatnom absorpcijom hranjivih tvari iz probavnog sustava. Loša absorpcija hranjivih tvari ozbiljan je problem sa simptomima gubitka tjelesne težine, proljeva, suhe kože, gubitka ili deformacije perja, slabosti, anemije i ubrzanog zamaranja. Imunosni sustav ptica može znatno oslabiti sa starenjem i smanjiti zaštitu od bakterija, virusa ili bolesti, stoga su vitamini poput vitamina A, C i E važni u prehrani radi poticanja opće otpornosti.

U tigrica se javljaju nekoliko bolesti uslijed pomanjkanja određenih vitamina ili minerala: kseroftalmija - nedostatak A vitamina, polineuritis - nedostatak B1 vitamina, rahitis - nedostatak D vitamina uz neadekvatan omjer fosfora i kalcija, encefalomalacija - nedostatak E vitamina, guša - nedostatak joda u prehrani (najčešće se javlja upravo kod tigrica).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr